Rundveehouderij

Achtergrond 2061 x bekeken 4 reacties

Zuivelmarkt negatief gestemd

De prijs van zuivelproducten zijn op dit moment nog redelijk stabiel. Maar de periode na kerst wordt het spannend.

Zuivelhandelaren merken nu al dat kopers afwachten in de veronderstelling dat prijzen nog een stuk zullen dalen. Zij kunnen dat in veel gevallen ook, omdat er voor de komende 1,5 maand al voldoende ingekocht is.

Ook op de veiling van Global Dairy Trade (Fonterra-veiling) was de stemming niet al te best. Melkpoeders daalden flink in prijs, waardoor het voor Europese handelaren moeilijk wordt om nog mee te kunnen in de exportmarkt. De vetrijke producten lieten nog wel een prijsstijging zien maar deze producten vertegenwoordigen een zo'n klein volume op de veiling dat dit niet representatief is voor de hele markt.

Het aanbod van melk is nog steeds groot, niet alleen in Europa maar ook in Nieuw-Zeeland en Amerika draait de productie volop. De vraag vanuit China is nog steeds rustig en het importverbod van Rusland helpt ook niet mee met de afzet van Europese zuivel. Traditioneel laat de zuivelmarkt na de kerst een prijsdaling zien. Dat zal dit jaar niet anders zijn, de duur van de daling en de bodem in de markt wel. De spotmarkt trekt nu nog wat aan als gevolg van een wat kleinere beschikbaarheid (plus 2 cent naar 33,5 cent af boer) maar met de kerst zal er naar verwachting niet veel meer over zijn van deze prijs. Er wordt zelfs gesproken van een prijs rond de 25 cent.

Melkveehouders ontvangen nu nog een prima prijs voor hun melk, maar gezien de stemming op de zuivelmarkt zal dit niet lang zo blijven.

Prognose: prijzen onder druk.

Laatste reacties

 • Gerd

  versnellen ofup het remmpedal?

 • Zuperboer

  Hou CME dairy class III goed in de gaten. Dat zegt meer dan allerlei speculaties met wildwest-verhalen uit de krochten van de spotmarkt. Vaak bu'j te bange Marjan !

 • farmerbn

  Waar haalt Mevr Schaftenaar haar gegevens vandaan? Als die van de kopers komen vind ik het niet gek dat ze de prijzen naar benenden schrijft. Eerst staat er dat er veel productie is in Europa en daarna dat de spotprijs stijgt omdat er een wat kleinere beschikbaarheid is. Kan boerderij eens onderzoeken hoe melk(producten) op de markt worden verkocht? Alle melk zal wel niet vrij verkocht worden dus ook met contracten. Er zullen kortlopende en langlopende contracten zijn. Die langlopende zijn bij een dalende markt waarschijnlijk gunstig verkocht en hebben dus een minder dalende invloed op de komende melkprijs. Hoe is de verhouding kortlopend en langlopend bij de verschillende melkfabrieken?

 • melkveehouder .

  Dit soort berichten krijgen we meer als de termijncontracten zijn opgang maken. De afgelopen 25 jaar hebben we alleen maar gelezen dat de quotumprijzen stijgende waren. Ze moeten toch ergens van leven.Gewoon rustig blijven en geen gekke dingen doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.