RundveeAchtergrond

Hoe wordt er onthoornd?

Het onthoornen van kalveren staat al een aantal jaar ter discussie. Het is een pijnlijke ingreep bij kalveren, waardoor dierenbeschermers deze ingreep het liefst zien verdwijnen. Boerderij wil weten hoe u er in de praktijk mee omgaat.

In eerste instantie is 2020 genoemd als jaar waarin onthoornen verboden wordt. Dit is omgezet in ‘voorlopig toegestaan’ mits de melkveehouderij progressie laat zien in een fokprogramma en pijnbestrijding gaat toepassen. Daarom is pijnbestrijding sinds 2013 ook een aandachtspunt, naast het verdoven bij onthoorning. Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat kalveren 44 uur na de behandeling nog steeds napijn hebben.

Met het verplicht verdoven en pijnstillen verschuift de handeling van veehouder naar dierenarts. Deze moet de kalveren toch verdoven en een pijnstiller toedienen. Maar er zijn ook veehouders die de kalveren alsnog zelf onthoornen. Boerderij onderzoekt wanneer veehouders zelf onthoornen of het uit besteden en wat de reden daarachter is. De informatie wordt gebruikt bij een artikel. Bij het invullen van de enquête is uw anonimiteit gegarandeerd.

 

Beheer
WP Admin