Rundveehouderij

Achtergrond 1155 x bekeken 1 reactie

Zuivelnoteringen kruipen stilletjes verder omlaag

De zuivelmarkt kruipt langzaam maar zeker steeds verder naar beneden. De paar lichtpuntje die vorige week nog waren te bespeuren, beginnen ook steeds fletser te schijnen.

De roomprijzen blijven relatief hoog, met een spotnotering van zo'n €3.800 of meer per ton. Het is echter wel lager dan vorige week. Ook magere melkconcentraat noteert nu lager. Het wordt steeds minder interessant om er nog melkpoeder van te maken.

Magere melkpoeder voor humane consumptie brengt nu zo'n €1.900 per ton op, maar het kan ook worden gekocht voor iets meer dan €1.800, al naar gelang de situatie. Voor veevoerdoelen is magere melkpoeder al onder de €1.700 per ton te koop, zeg maar: voor de interventieprijs. Het gevoel in de markt is dat de bodem nog niet is bereikt voor magere melkpoeder. Er zijn volgens schattingen van de Europese Commissie, handel en industrie ook flinke voorraden van dit product aanwezig.

De kaasmarkt blijft ondertussen zwak en onbestemd. De signalen zijn al enkele weken dat voor de rest van het jaar de handel eigenlijk gedaan is. Misschien dat contracten voor het nieuwe jaar weer enig licht kunnen brengen in de markt, maar de verwachtingen zijn niet hoog gespannen.

Voor de bedrijven die gecondenseerde melk kunnen produceren, brengt mogelijk wat extra vraag vanuit het oosten van Europa een beetje leven in de brouwerij. Rusland zelf zit wel dicht, maar er zijn meer wegen die naar het oosten leiden.

De spotmarkt voor rauwe boerderijmelk is kalm en stabiel, met nog altijd verbazend hoge prijzen. Niet in verhouding tot de uitbetaalprijzen aan veehouders, maar wel in verhouding tot de rest van de markt.

Prognose: lagere prijzen.

Eén reactie

  • farmerdude

    En wij maar melken......

Of registreer je om te kunnen reageren.