RundveeAchtergrond

‘Meer mond-tot-mond-reclame’

Smink, farm-management supportmanager bij Lely North America, verwacht dat Amerikaanse melkveehouders massaal over zullen stappen op melkrobots.

Dat is een stevige ambitie, 3.500 bedrijven per jaar omschakelen naar Lely melkrobots!

“Ja, maar dat is eenzelfde groei als we in Nederland doormaakten. Eerst schakelen de voorlopers over op de melkrobot. Die moeten zo tevreden en gelukkig zijn dat ze dat overbrengen op andere boeren en hen enthousiasmeren. Hier zijn de melkrobots nu nog zo dun gezaaid dat elke roboteigenaar de gek is in zijn county.”

Wie zijn de kopers?

“In de VS zijn twee groepen kopers. De eerste is het traditionele familiebedrijf met 60 tot 250 koeien. Net als in Nederland is daar schaalvergroting gaande en de veehouder wil meer tijd aan zijn gezin besteden. De tweede groep zijn de commercial farms, vaak met meer dan duizend koeien waar melken big business is. Hier wordt arbeid knijpend, zowel in kosten als beschikbaarheid.”

Zijn voor de bedrijven met meer dan duizend koeien robots goedkoper dan werknemers?

“Ja, als je een nieuw bedrijf opzet wel. Denk aan units van vijfhonderd koeien met acht robots. De arbeidskosten zijn bij een bedrijf met melkstal zo’n $ 3 per 100 pounds melk (€ 5,25 per 100 kilo), op robots is dat $ 1 per 100 pounds (€ 1,75 per 100 kilo melk). Dat tikt hard door op die liters! Daarbij is het een heel ander bedrijfssysteem met een herd-manager per vijfhonderd koeien, een assistent en een of twee medewerkers. met meerdere units krijg je een gunstige competitie tussen de herdmanagers. Een derde voordeel is dat groeien makkelijker gaat. Die grote melkveehouders kennen het risico van verdubbeling. Uitbreiding met 250 tot 500 koeien per keer is minder riskant.”

Hoe ziet de Amerikaanse markt er over tien jaar uit?

“Ik schat in dat de helft van de koeien dan door een robot gemolken wordt. Dat zullen zowel robots in draaimelkstallen zijn als met boxsystemen. Voor de grote bedrijven zullen er simpeler melkrobots komen die zich beperken tot de melkerij. Uiteindelijk maken de boxrobots het merendeel uit, omdat de gevolgen van storingen in geautomatiseerde draaimelkstallen veel groter zijn. Als die een paar uur uitvalt, heb je een groot probleem. Als een van de acht melkrobots uitvalt, kan je de koeien altijd nog aan een andere groep toevoegen.”

Sorteert u daarmee voor op grotere groepen per robot?

“We doen onderzoek naar groepsgrootte op robotbedrijven. De resultaten gaan we eerst aan onze salesmensen bekend maken, voor we die breder delen.”

Beheer
WP Admin