Rundveehouderij

Achtergrond 1039 x bekeken

Vraag naar ruwvoer groeit

Voor ingekuilde snijmais heeft de markt zich nog steeds niet gezet. Er is moeilijk aan te komen, de prijs stijgt en ligt hoger dan die van vorig jaar. Bij veel bedrijven scoort de eigen mais onvoldoende in kwaliteit en hoeveelheid.

In het algemeen geldt dat de vraag naar ruwvoer is toegenomen. Tarwe- en gerststro zijn daarbij ruim leverbaar. Koolzaadstro (gewild voor extra pensprik) lijkt iets duurder te worden. Graszaadhooi is vooral in kort gesneden vorm erg in trek, maar niet overvloedig voor handen, zo wordt het aanbod roodzwenk duidelijk minder.

Aardappelsnippers van goede kwaliteit blijven echter duur. Het aanbod is veel kleiner dan de vraag, al helemaal nu de aardappelverwerkers een tijd hebben stilgestaan. De vraag naar aardappelvezels is nog steeds groot, bij beperkte leverbaarheid. Vanaf half januari is daarvoor echter een goed alternatief beschikbaar in de vorm van erwtenvezels. Dit steekvaste product is een goede bron van ruwe vezel en zetmeel. De prijs komt op 49 euro per ton, bij een gehalte drogestof van 20 procent. Dat is per procent drogestof vrijwel gelijk aan de prijs van vorig jaar.

De afzet van bierbostel bostel loopt goed, omdat veel rantsoenen momenteel matig eiwit bevatten. Het aanbod is normaal voor de tijd van het jaar. Ook graanbostel is goed leverbaar.

Prognose: ruwvoer iets duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.