Rundveehouderij

Achtergrond 946 x bekeken

Prijsdruk door groter aanbod slachtkoeien

De handel in slachtkoeien is maandagochtend in Bunnik rustig verlopen. Er werden weer meer koeien aangevoerd en de prijs bleef stabiel.

Een O-kwaliteit koe brengt maximaal €2,80 per kilo geslacht gewicht op. Dit is 60 cent minder dan een jaar geleden. Een worstkoe eerste kwaliteit brengt maximaal €2,20 op en brengt daarmee 50 cent minder op dan een jaar geleden.

In totaal werden er 96 runderen aangevoerd, 32 meer dan een week geleden. Handelaren verwachten dat de komende weken meer koeien beschikbaar komen voor de slacht. Nu het nieuwe jaar begonnen is lijken veel melkveehouders wat makkelijker afscheid te nemen van de extra koeien die ze aangehouden hadden in verband met de onduidelijkheid over dierrechten en mest. Daarnaast ligt de melkproductie op veel bedrijven boven de quotumplanning. Om een grote overschrijding van het quotum te voorkomen proberen melkveehouders de melkproductie nog wat te remmen door het afstoten van een aantal koeien.

Met een groter aanbod van slachtkoeien zal de prijs de komende weken onder druk komen te staan. Door het huidige lage prijsniveau wordt er echter geen grote prijsdaling meer verwacht.

Prognose: prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.