Rundveehouderij

Achtergrond 2148 x bekeken 2 reacties

Hoge prijs melkquotum schrikt kopers af

De prijs van zowel koop- als leasemelk is in de afgelopen week fors gestegen. Koopmelk steeg 65 cent in prijs en kost €10,50 per kilo vet. De prijs van leasemelk ging deze week met 30 cent omhoog naar €5,25 per kilo vet.

Het aanbod van zowel koop- en leasemelk is dit jaar krapper dan voorgaande jaren. Er zijn minder stoppende melkveehouders waardoor koopmelk schaars is. Melkveehouders die gewoonlijk een deel van hun quotum verleasen melken dit nu zelf vol. Het melkt te makkelijk en de melkprijs is te goed om melk te verleasen.

De hoge prijs schrikt nu echter wel af. De prijs komt steeds dichterbij de prijs van de superheffing te liggen, waardoor melkveehouders hun risico af gaan wegen. Het voordeel van superheffing is, dat er wordt betaald voor de werkelijke overschrijding. Bij quotum kopen of leasen is het nog maar de vraag of alles wordt benut. De superheffing kost €27,83 per 100 kilo melk. Dit komt neer op zo’n €6,50 per kilo vet (bij een vetpercentage van 4,25 procent) De prijs van leasemelk zal daar nooit boven komen te liggen.

Prognose: rustig.

Laatste reacties

  • crd756299

    Superheffing is 27,83 maar als je in de BTW regeling zit kun je 21% daar van af halen. Als maximum leaseprijs is dat dan 5,35 ipv 6,50 per kilo vet

  • koestal

    even geduld ,dan stijgt ie wel weer

Of registreer je om te kunnen reageren.