Rundveehouderij

Achtergrond 2714 x bekeken laatste update:2 aug 2013

Gekuilde snijmais erg gevraagd

De vraag naar ingekuilde snijmais neemt verder toe. Regen heeft in een deel van Nederland gezorgd dat de mais op het land is opgeknapt van de droogte, net als het gras.

Elders is echter juist veel vernield door stormachtig weer. Per saldo is zorg ontstaan bij veehouders over het aanbod na de oogst. Hoe de nieuwe mais zich ontwikkelt dan wel herstelt, wordt doorslaggevend voor de marktprijs over enige weken. De prijs loopt momenteel op.

Aardappelproducten blijven erg beperkt leverbaar en duur. Het schiet dit seizoen in de hele aardappelsector niet op. Dat wreekt zich ook in de beschikbaarheid van de reststromen uit de verwerkende industrie. Het aanbod is krap. De eerste aardappelvezels zijn ook laat, niet eerder te verwachten dan eind augustus.

Bierbostel is matig leverbaar, maar het aanbod is voldoende voor de vraag. De prijs is stabiel, maar net als veel bijproducten hoog ten opzichte van de voederwaardeprijs.

De nieuwe oogst stro komt geleidelijk op gang. Gerststro kost nu circa 115 euro per ton. Tarwestro van Nederlandse teelt is er nog niet, ook Duits stro moet nog komen. Frankrijk kan al wel iets leveren.

Van de Nederlandse graszaadteelt ligt nu het nodige gemaaid te wachten om te worden gedorst. Engels raaihooi zal rond 120 euro moeten gaan kosten, afhankelijk van de aanbodtoename kan er wat druk op de prijs komen.

Prognose: mais duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.