Rundveehouderij

Achtergrond 614 x bekeken

Prijsrace naar boven na twee goede Fonterra-veilingen

Na een periode van rust en langzame daling van zuivelprijzen is de stemming weer crescendo op de zuivelmarkt.

Voor de tweede week op rij noteert het Productschap Zuivel hogere prijzen over de gehele linie van het arsenaal aan basisproducten. Alles wordt duurder, van boter tot weipoeder. Het product dat de hoogste prijsstijgingen laat zien is volle melkpoeder. Dat noteert deze week een volle 100 euro meer dan vorige week en zit officieel op 3.100 euro per ton. Op de spotmarkt wordt er nog 150 tot 200 euro per ton meer voor betaald. Voor mageremelkpoeder steeg de notering met 50 euro per ton naar 2.690 euro. De spotnotering zit daar nog zo'n 90 euro per ton boven.

Oorzaak van de plotselinge prijsrace naar boven zijn de twee laatste internetveilingen van Fonterra, die hoge prijsstijgingen bij een teruglopend aanbod lieten zien. Het Nieuw-Zeelandse aanbod daalt door een combinatie van droogte en een mede daardoor vroeg aflopend seizoen. Kopers zijn daar kennelijk zo van geschrokken dat een paniekreactie is ontstaan en ze overal op zoek gaan naar alternatief aanbod. Naast sterke prijsstijgingen in Europa heeft dit ook tot gevolg dat opeens alle poedercapaciteit bezet is. Wie nu nog melk wil laten indrogen, vist achter het net.

De foliekaasnotering blijft nog staan op ruim €3,00 per kilo, maar de verwachting is dat deze binnenkort aantrekt. De voorraden zijn klein en tekorten staan in het vooruitzicht. Natuurkaas noteert overigens zo'n 20 cent hoger.

De roomnotering is iets dalend, de markt voor rauwe boerderijmelk staat licht onder druk door een groot melkaanbod. Weiderivaten voor veevoer dalen ook iets in prijs.

Prognose: verdere prijsstijgingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.