Rundveehouderij

Achtergrond 657 x bekeken

Milde kerststemming bevangt zuivelmarkt

De zuivelmarkt komt langzamerhand steeds meer in kerststemming, wat betekent dat de prijzen voor vloeibare producten, zoals room, melkconcentraat en rauwe melk verder onder druk komen te staan.

De kaasprijzen blijven deze maand nog prima, de poederprijzen staan licht onder druk. De handel begint op zich ook iets moeizame te verlopen.

Rauwe melk af boerderij brengt deze week goed 38 cent per kilo op. Dat is zo'n 3 of 4 cent minder dan twee weken geleden. Het is echter nog steeds meer dan aan voorschot wordt uitbetaald door de meeste Nederlandse fabrieken. Ook is het gezien de periode kort voor de feestdagen nog een opmerkelijk goede prijs. Hetzelfde kan worden gezegd van verse room, die nog altijd zo'n 4.500 euro per ton oplevert. De boterprijs is zelfs erg vast met zo'n 3.500 euro per ton. De vraag is hoe deze notering zich in het nieuwe jaar gaat houden. Naar verluidt komt er toch zo'n 20.000 ton Nieuw-Zeelandse boter de Europese markt op. Gezien de huidige omstandigheden hoeft die hoeveelheid echter geen groot effect te hebben op de totale Europese markt.

Spannender is hoe de kaasprijs zich in het nieuwe jaar gaat houden. De prijs voor Goudse foliekaas is nog steeds behoorlijk goed, met niveaus van om en nabij de €3,30 per kilo. Voor product dat in 2013 moet worden geleverd, willen kopers niet meer zo veel  betalen. Er is meer aanbod en normaliter is de behoefte op een aantal exportmarkten dan kleiner. De verwachting is dat Rusland zeker iets minder zal vragen, maar anders dan in andere jaren zal de vraag niet helemaal wegzakken. Bovendien hebben Nederland en Duitsland mogelijk minder last van Polen, omdat dit land boven het quotum zit.

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.