Rundveehouderij

Achtergrond 2703 x bekeken 1 reactie

Franse melkveehouders zijn er niet gerust op

De vooruitzichten zijn goed. De grote Franse zuivelfabrikanten kunnen hun positie op de wereldmarkt verder versterken en de melkprijzen gaan omhoog. Maar toch zijn de melkveehouders in Frankrijk er niet gerust op.

door ruud peijs

 

"Bij de aanpassingen die de sector zal moeten doormaken op weg naar 2015 is de boer weer de variabele die je heen en weer kunt schuiven", is hun algemene vrees.

Dat hinken op twee gedachten kwam vorige week weer duidelijk naar voren tijdens een congres over de melkmarkt na het afschaffen van de quota, dat was georganiseerd door de boerenbond Confédération Paysanne in Fougères bij Rennes. Aan de ene kant wees Benoït Rouyer van de overkoepelende zuivelorganisatie CNIEL op de sterke positie die Frankrijk nu al heeft op de zuivelmarkt. "In de komende tien jaar krijgt Frankrijk werkelijke commerciële kansen bij de export. Onze ondernemingen zullen marktaandeel winnen en hun sterke posities op de wereldmarkt bevestigen om het nationale melklandschap te behouden.’’ Rouyer verwacht dat de melkprijzen ook in Frankrijk komend jaar verder zullen stijgen ‘hoewel ze geen astronomische hoogte zullen bereiken.’ Die verwachting is mede gebaseerd op de recente daling van de melkproductie die in september zelfs zeven procent kleiner was dan een jaar eerder.

Maar de boeren zelf vrezen dat ze bij de aanpassingen die nodig zijn op weg naar en vooral ná 2015 opnieuw het vijfde wiel aan de wagen zijn. Zij vinden in de eerste plaats dat bij de prijsafspraken in de melkcontracten, die in Frankrijk tegenwoordig verplicht zijn, de werkelijke productiekosten verdisconteerd moeten worden. ‘’De mooie vooruitzichten kunnen niet verbloemen dat de kosten, met name voor voer, ook verder omhoog gaan,’’ erkende Rouyer. Bovendien willen de boeren dat hun onderhandelingspositie bij die contracten verder wordt versterkt. Ze vestigen hun hoop daarbij vooral op de Producenten Organisaties ofwel PO’s die al tijden lang hoog op de agenda staan in de Franse zuivelwereld.

Maar juist op dat punt zitten de verschillende boerenbonden elkaar in de haren. Aan de ene kant zijn er de grote bonden als de FNPL die voorstander zijn van het huidige systeem van één OP per zuivelfabrikant of hooguit zuiveldistrict ‘omdat dat in de praktijk tot op heden eigenlijk ook zo werkt’. Aan de andere kant zijn er de militantere Apli en ook de Confédération Paysanne zelf die liever een PO op nationaal of in ieder geval regionaal niveau zien om meer tegenwicht te kunnen vormen tegenover de verschillende zuivelfabrikanten. Veel boeren vrezen dat de machtige zuivelfabrikanten als Lactalis of Sodiaal, die recent de melkprijs al verlaagd hebben, van die onenigheid gebruik blijven maken om hun eigen belang in de contractonderhandelingen er door te drukken.

Eén reactie

  • halbe

    Het is met de franse melkveehouders net zo als in de verhalen van Astrerix en Obelix: ze hebben het drukker met onderling ruzie maken, dan met het versterken van de zuivelsector. Bovendien zijn er binnenkort verkiezingen voor de landbouwkamers (Chambres d'Agricultures) zodat elke boerenorganisatie vooral bezig zijn met het benadrukken van de verschillen en daarvoor gebruiken ze de contractonderhandelingen met de zuivelindustrie.
    De prijsverlaging bij Sodiaal en Lactalis kun je niet vergelijken. Sodiaal heeft grote financiele problemen. Lactalis verlaagt de prijs terwijl ze ondertussen een Tsjechise zuivelonderneming koopt, na overnames in Spanje, Italië en Zweden.

Of registreer je om te kunnen reageren.