Rundveehouderij

Achtergrond 760 x bekeken

Nederland lager in Europese kopgroep

Nederlandse melkveehouders doen het ten opzichte van tien jaar geleden minder goed dan hun Europese collega’s, aldus het landbouweconomisch instituut LEI. In de periode 2006 tot 2008 is Nederland in vergelijking met zeven andere landen op de ranglijst gedaald van plaats twee naar plaats vier wat betreft inkomen uit bedrijf, zo blijkt uit de Agri-Monitor. Als er alleen wordt gekeken naar het inkomen van grotere melkveebedrijven moet Nederland nog meer Europese landen voor zich dulden.

De relatieve omvang van melkveebedrijven in Nederland is tussen 2000 en 2007 minder toegenomen dan in Denemarken en Italië, maar meer dan in België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Gemiddeld staan in 2007 de meeste melkkoeien op een bedrijf in Denemarken (113). Het land wordt gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (VK) (99) en vervolgens door Nederland (71).

In Nederland ligt het inkomen in de periode 2006-2008 wel boven het Europese gemiddelde, mede door de grotere bedrijfsomvang in vergelijking met Duitsland en Frankrijk. Als er alleen wordt gekeken naar melkveebedrijven met een grootte tussen de 40 en 100 Europese grootte-eenheden (ege) heeft Nederland een relatief laag inkomen per 100 kilo melk. Denemarken is het enige land met hierin een lager inkomen dan Nederland. In Italië wordt in deze grootteklasse per 100 kilo melk een inkomen behaald dat maar liefst 2,3 keer zo hoog is dan in Nederland. Ierland en België volgen met een inkomen per 100 kilo melk dat in de periode 2006-2008 gemiddeld ongeveer 80 procent hoger ligt dan in Nederland.

Als gekeken wordt naar bedrijven boven de 100 ege ontstaat voor Nederland een wat gunstiger beeld. De grotere bedrijven in het Verenigd Koninkrijk doen het minder goed dan in Nederland, en ook minder goed dan hun kleinere collega-melkveehouders. Ook op de grootste bedrijven in Ierland, Denemarken en Duitsland ligt het inkomen per 100 kilo melk lager dan op de bedrijven tussen de 40 en 100 ege.

Of registreer je om te kunnen reageren.