Rundveehouderij

Achtergrond 1213 x bekeken 5 reacties

Ruwvoer peperduur, stroprijs explodeert

Voldoende structuur in het rantsoen (‘prik’ voor een goede penswerking) heeft momenteel alle aandacht van de melkveehouder. Stro is echter bijzonder moeilijk te verkrijgen. De prijzen blijven maar stijgen. Grote balen tarwestro moeten 160 tot 180 euro opbrengen. Er wordt al stro gehaald uit Spanje en Hongarije. Daardoor lopen de vrachtkosten als onderdeel van de handelsprijs enorm op. Ook goed hooi is schaars en daardoor duur, tot 320 euro per ton. Een alternatief is dat de boeren het gras iets langer te laten staan om grover kuilvoer te kunnen voeren. De aandacht gaat ook uit naar vochtige bijproducten met ruwe vezel, zoals graanbostel uit de bio-ethanol industrie. Bierbostel is ook goed gevraagd en de brouwerij produceert beperkter, de prijs stijgt. Bierbostel past heel goed in het rantsoen, zeker bij de boeren met kuilen die al wat minder zijn. Bostel is een goede eiwitbron en heeft gunstige invloed op de penswerking.
Verse snijmais tot slot doet onderhand 48 tot 52 euro per ton, bij 30 % droge stof. Het is voor de fouragehandel echter heel moeilijk om snijmais in te kopen. De handel gebeurt door boeren onderling en via de loonwerkers. De hectareprijs ligt op 1700 tot 1800 euro, maar dat is wel afhankelijk van de opbrengst per hectare, die sterk varieert per regio.
Het aanbod aardappelproducten is matig. De prijs voor goede kwaliteit snippers is €45 tot €49 per ton. De kwaliteit van de aardappelen voor de fritesindustrie is goed, zodat er niet veel tarra wordt geproduceerd, óók bij de huidige flinke verwerkingsvolumes.

Prognose: prijsstijgingen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zuiden

  beste boerderij

  julllie vertellen onwaarheden hier word alle mais verhandelt tussen de 14 en 1700 € !!
  stro kan ik nog steeds kopen voor 120 € per ton ! en de granen zijn aan het zakken dus de bijprodukten markt zal alleen maar dalen !! jullie liegen dat is niet eerlijk!!

 • no-profile-image

  henk

  Wel een beetje stemmingmakerij boerderij,hier geen 120euri maar kan voerstro voor 150euro komt gewoon uit DK.....

 • no-profile-image

  Jannes

  Goeie mais doet hier € 1400 tot € 1425 per ha, omdat in Duitsland de netto opbrengst van korrelmais tussen de € 1250 en € 1350 per ha is.

 • no-profile-image

  zuidenz

  beste boerderij

  net contact gehad met hongarije graan prijs gaat dez week daar instorten voorspellen ze!! naar 0.15 cent en mais prijs gaat ook zakken !!!! zullen zien

 • no-profile-image

  Doorna

  Gemiddeld genomen denk ik dat boerderij zeker gelijk heeft, zoals al aangegeven wordt kan de prijs sterk variëren. Als ik hier kijk naar de mais dan wordt er toch wel € 1800 tot € 2000 per hectare gegeven voor goede mais. Ook de prijzen voor stro rijzen de pan uit. De door Boerderij aangegeven prijzen zijn prijzen die hier gewoon betaald worden. Voornamelijk de kleine balen zijn onbetaalbaar. voorbeeld: hooi op 1 oktober dit jaar geperst kan opgehaald worden voor € 5 per baaltje. Kleine ronde balen gewikkeld van circa 100 kg. doen € 25,- p.s. Wat Boerderij hier dus aangeeft komt helemaal niet zo vreemd op mij over. Zeggen dat Boerderij liegt is dan ook onzin. Waarschijnlijk is hun research wat beter dan die van de gemiddelde boer in het zuiden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.