Rundveehouderij

Achtergrond 773 x bekeken

Melkproductie fors gedaald

Sinds een aantal weken zien melkveehouders in het oosten en noorden van het land de melkproductie fors teruglopen. Melkkoeien raken aan de diarree en hebben last van hoge koorts.

Dierenarts Ron van den Aakster, werkzaam bij Dierenartsencombinatie Zutphen-Laren, kreeg de eerste meldingen van de runderziekte drie weken geleden.

Hoeveel melkveehouders hebben zich intussen bij jullie gemeld?
”Alleen bij onze praktijk gaat het al om tientallen bedrijven. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft uit het noorden en oosten van het land meer meldingen ontvangen. Het moeten er dus veel meer zijn. 

Weet jullie al wat er met de melkkoeien aan de hand is?
”De koeien zijn sloom en hun voeropname daalt. Alleen voor wat water en wat krachtvoer komen ze nog in de benen. Ze raken aan de diarree en hebben tot 41 graden koorts. Het lijkt op een virusinfectie en vertoont een aantal symptomen van winterdiarree. De GD onderzoekt momenteel mest- en bloedmonsters van deze bedrijven.”

Wat is winterdiarree?
Winterdiarree is een combinatie van twee of drie virussen die langzaam door de koppel gaat. Dit virus lijkt echter wat milder. Als de klachten door een virus veroorzaakt worden, kan ik mij niet voorstellen dat het om een oud virus gaat. Daarvoor gaat het te snel door de koppel. Een koppel koeien beschikt namelijk over een soort basisafweer. Het moet om een gemuteerd of een oud virus gaan.

Hoe schadelijk is het virus?
”Bij een aantal melkveebedrijven is de melkproductie gezakt met wel 40 tot 50 procent. Dat kost de veehouders bakken met geld. Het is zelfs zo dat RMO-wagens hun schema hebben aangepast, omdat ze hun tank niet vol kregen. Ik ben al 15 jaar dierenarts, maar heb dat nog niet eerder meegemaakt. Zo snel als de melkproductie zakt, is hij gelukkig ook weer terug. De situatie is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de uitbraak van blauwtong in 2006 en 2007.

Wat kunnen melkveehouders doen?
Het is vooral een kwestie van afwachten. De dieren herstellen zelf. Wel kunnen melkveehouders de temperatuur van hun koeien in de gaten houden. Bij een hoge temperatuur kunnen koortsremmers worden gegeven. Ook doen veehouders er goed aan om de koeien even te laten staan, bijvoorbeeld even bij het voerhek. Het toedienen van antibiotica is niet nodig.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.