Rundveehouderij

Achtergrond 669 x bekeken 1 reactie

Marge bepaalt inkomen

De melkprijs tikt tegen de 40 cent per kilo, maar de kosten stijgen ook hard.

In Editie Veehouderij nr. 46 (16 augustus 2011) over de melkprijzen valt op dat de Nederlandse ondernemingen het goed doen, vergeleken met de buitenlandse. Ook dat de financiële positie van de Nederlandse zuivelondernemingen sterker wordt door toenemende solvabiliteit.
In het overleg ‘prijsindicaties melkveehouderij’, waaraan accountantskantoren, banken, LTO, PZ , DLV en Wageningen UR deelnemen, is vorige maand vastgesteld dat melkveehouders in een begroting kunnen rekenen met een melkprijs van 32,5 cent per kilo melk over de komende vijf jaar. Dat is ongeveer wat Cono Kaasmakers gemiddeld over 2008, 2009 en 2010 heeft gerealiseerd. FrieslandCampina zit daar een cent onder en DOC komt als gevolg van rampjaar 2009 nog zo’n 3,5 cent tekort.
Nu is de melkprijs mooi. De opbrengstprijs tikt al voorzichtig tegen de 40 cent aan. Dat is haast de prijs waarvoor de NMV- en de DDB-boeren in 2009 de straat opgingen.
Maar opbrengstprijs is niet alles. De kosten blijken ook hard gestegen. Gelukkig minder hard dan de melkprijs, maar vooral de kosten voor voer en mestafzet nemen toe en dat gaat nog even door. Dat kost marge.
Het is daarom meer dan ooit zaak dat de individuele melkveehouder kennis neemt van de opbouw van de marge en welke kosten invloed hebben op de vorming van de kritische opbrengstprijs. De gevolgen van te krappe marges kwamen bij velen in 2009 hard binnen. Daar moet een les uit getrokken worden. Die les is dat de lopende rekening en de vrij beschikbare financiële reserves verrassend snel opdrogen als de kostprijs de opbrengstprijs heeft ingehaald.
De huidige opbrengstprijzen bieden ruimte om extra te reserveren en versneld af te lossen. Niet erg gedurfd, maar wellicht wel de beste weg. Klappen zijn vanuit een financieel sterke positie beter op te vangen. En mocht de marge toch stabiel en gezond blijven? Wel, dan kan investeren altijd nog. Het is eenvoudiger uitbreiden uit luxe dan uit noodzaak.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Somewone

    Melk = dat gezond?
    Neen, het schijnt onderzocht te zijn en er wordt nog volop onderzocht, maar melk = voor mensen niet gezond!

Of registreer je om te kunnen reageren.