Rundveehouderij

Achtergrond 229 x bekeken

Britten produceren minder melk

Stoneleigh - De Engelse melkveehouderij zal in 2011 drie procent minder melk produceren dan in 2010.

Dat voorspelde Mansel Raymond, voorzitter NFU sectie melkveehouderij vandaag tijdens het jaarcongres van de EDF (European Dairy Farmers) op basis van de jaarlijkse vertrouwensbarometer van DairyCo. Die voorspelt een krimp van vier procent, "maar de uitslagen van DairyCo zijn altijd groter dan de uiteindelijke groei of krimp van de melkplas'", stelt Raymond.

Oorzaak van de verwachte krimp van de melkplas is de structureel te lage melkprijs in Engeland. In het verleden bleek de interne, Engelse markt voor dagverse melk in staat tegenvallende kaasprijzen op te kunnen vangen. De opkomst van discounters als Aldi en Lidl blokkeert dat. Deze discounters hadden in de eerste 16 weken van 2009 nog een marktaandeel van 9,5 procent voor dagverse producten, dit jaar in dezelfde periode was dat 13,2 procent. "Zuivelaars kunnen hierdoor 2,4 cent per liter minder uitbetalen'', aldus Raymond.

Of registreer je om te kunnen reageren.