Rundveehouderij

Achtergrond 579 x bekeken

Bijscholing kan ook leuk zijn

De Zomeravondbijeenkomsten van de Melkveeacademie zijn een schot in de roos.

Een leven lang leren is het parool. Toch doen weinig boeren aan bijscholing. Ze hebben geen trek in klassikaal onderwijs: saai zitten luisteren naar een deskundige. Maar zo hoeft het helemaal niet te zijn, bewijst de Melkveeacademie.
De uitnodiging van de Zomeravondbijeenkomst ‘Geen betere machine dan een rekenmachine’ die de academie met Countus organiseert, beloofde een praktische avond samen rekenen aan mechanisatiekosten. Daarmee werd niks te veel beloofd. Het werden in Beilen afgelopen donderdag heerlijke, leerzame discussies tussen boeren. En dan niet discussies waarin de een de ander op woorden probeert te vangen. Het ging meer over de echte drijfveren dan de kale centen. ‘Leuk werk mag een paar duizend euro per jaar kosten’, verklaart meer dan menige berekening.
De circa 30 boeren (groepen worden bewust klein gehouden) hadden echt interesse in elkaars mening. Dat werd ook afgedwongen door de opzet: eerst in groepjes van een man of zes praten over prikkelende stellingen, daarna een inleiding door een zwaar gemechaniseerde collega die al zijn kosten exact kent („Dat is ook mijn grote hobby, met mechanisatie heb ik niks”, zei hij na afloop), daarna een inleiding door een loonwerker en tot slot samen rekenen met spreadsheets, met verrassende resultaten. De conclusie: maak een keuze voor loonwerk of zelf doen, en ga daarna niet schipperen door alsnog deels uit te besteden. Dan houd je je machines wel mooi in de lak, maar de kosten rijzen de pan uit.
Deelname aan de Zomeravondbijeenkomst is voor iedereen vrij. Het wordt ingezet om nieuwe deelnemers voor de Melkveeacademie te trekken. Die kost slechts €109 per jaar. Een schijntje, want een keer goed aan het denken gezet worden levert veel meer op. Daarnaast mag bijscholing best geld kosten; dit is meer dan 100 procent fiscaal aftrekbaar. En bijscholing is dit zeker. Dus, ga naar www.melkveeacademie.nl en schrijf in voor de eerstvolgende bijeenkomst.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.