Rundveehouderij

Achtergrond 180 x bekeken 4 reacties

Schraal aanbod, slachtkoeien duur

De slachtveeprijzen blijven op een sinds jaren niet meer vertoond hoog niveau. Vorige week was de marktontwikkeling zelfs dusdanig dat de noteringen van zowel de veemarkt in Utrecht als die van de Nederlandse Bond van Handelaren in vee 5 cent stegen. Utrecht hield vandaag de prijzen ongewijzigd.
Het is niet in overeenstemming met de situatie in de vleesverkoop. De slachterijen hebben de grootste moeite om de gestegen inkoopkosten door te voeren in hun verkoop.
Het best loopt nog de afzet van achtervlees, mede onder invloed van het mooie weer, dat ook de varkensvleesprijzen opstuwt (barbecue, volle restaurantterrassen). Voorvlees, minder luxe delen, is minder goed te slijten.
De vergeleken met vorige jaren torenhoge noteringen voor slachtkoeien hebben alles te maken met erg gering aanbod. In het eerste kwartaal van dit jaar is veel meer geslacht dan in de vergelijkbare periode van 2010, maar dat is een bedrieglijk beeld. In het laatste kwartaal van 2009 is meer geslacht dan gebruikelijk om nog net een slachtpremie te kunnen opstrijken. Het onderscheid tussen dit voorjaar en het einde van 2010 is beduidender.
Verder is de laatste weken sprake van erg weinig aanvoer vanuit de melkveehouderij. Daar is, blijkens details van de slachtingen, goed geselecteerd in najaar 2010 en begin 2011.
Bij de huidige melkprijzen en stabiele zuivelmarkt is de uitstoot minimaal. De prijzen lopen nu weg van de Duitse, waar overigens het prijsniveau stabiliseert. Import van slachtvee wordt een optie.

Prognose Prijsstijging.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Robert de Melker

  Geachte collega melkers, eindelijk eens deftige prijs voor "onze" melk... en ivm slachtvee, is niet meer dan normaal,niewaar? 30 jaar geleden was het ook zoveel...maar onze voerkosten zijn veel tehoog, en daarbij mocht men op de veemarkten terug aankopen voor DUITSLAND, dan is het op zij minst 100euro daarbij!!! Wij werden "gepaaid" met direct chequekske, terwijl achter onze rug "ferme"winsten gemaakt werden...

 • no-profile-image

  Robert de Melker

  Geachte collega melkers, hoor net van collega in Belgie, dat het daar 150euro is voor zwarte-bonte stiertjes, 200-300euro voor witblauwe vaarjes en 300-400 euro voor de witblauwe stiertjes, en voor dikbil stierskalveren van650-750euro...duidelijk meer!

 • no-profile-image

  jur op land

  vraag en aanbod regelt de prijs

 • no-profile-image

  zuiden

  beste boerderij vraag en aanbod regelt inderdaad de prijs. maar hou eens op met dat de prijzen duur zijn. de kosten bij ons stijgen en stijgen het wordt hoog tijd dat we meer gaan krijgen en leer eens met de boer mee te denken?!

  Jullie blad heet immers de boerderij?!

  trouwens ik voorspel het aankomende jaar alleen maar hogere prijzen wereld wijdt nemen de aantallen moederdieren niet toe en de consumptie wel! het duurt immers 8 mnd tot 8 jaar voordat een kalf wat geboren word eens geslacht wordt de melk blijft ook voorlopig goed dus de prijzen zeker niet gaan zakken.

  gr vlees en veehouder handelaar in de EU

Of registreer je om te kunnen reageren.