Rundveehouderij

Achtergrond 466 x bekeken 2 reacties

FrieslandCampina boekt nog geen succes aan overnamefront

De internationale zuivelwereld staat in het teken van overnames en fusies. Grote jongens als Lactalis en Arla breiden hun marktposities in rap tempo uit. Grote vraag is waar FrieslandCampina blijft. Na de fusie tussen Friesland Foods en Campina in 2008 is het stil.

De consolidatieslag in de internationale zuivelwereld is volop gaande. Vooral de ambitie van het Franse Lactalis, om met de overname van het Italiaanse Parmalat uit te groeien tot de grootste zuivelonderneming ter wereld valt op.

Ook Arla timmert flink aan de weg. De Deense zuivelonderneming liet onlangs weten op zoek te gaan naar Nederlandse melkleveranciers voor haar verworven fabriek in Nijkerk. In Duitsland zijn er na de eerdere fusie met Hansa Milch plannen voor de overname van het Beierse zuivelconcern Algäuland Käsereien. Daarmee breidt Arla haar marktpositie in Duitsland in hoog tempo verder uit.

Danone is vooral tevreden over het eind 2010 overgenomen Russische Unimilk, waarmee Rusland nu, naast Frankrijk, de grootste nationale markt voor het Franse bedrijf is. ‘s Werelds grootste zuivelonderneming Nestlé breidt haar wereldwijde netwerk voortdurend uit en wist onlangs als een van de eerste multinationals voet aan de grond te krijgen in Saoedi-Arabië. De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra is bezig haar positie op de wereldmarkt te versterken door het opzetten van grote melkveebedrijven in belangrijke groeimarkten in Latijns Amerika en Azië. Duidelijk is dat de internationale zuivelmarkt in rap tempo onder de grote zuivelondernemingen wordt verdeeld.

Grote vraag die rijst is waar FrieslandCampina binnen dit overnamegeweld blijft. 's Werelds grootste zuivelcoöperatie heeft weliswaar aangegeven haar productiecapaciteit op diverse locaties flink uit te breiden, maar van overnames is na de grote fusie tussen Friesland Foods en Campina nog geen sprake. De naam van FrieslandCampina zong weliswaar rond bij de verkoop van het in Kampen gevestigde Lyempf, maar daar waren het uiteindelijk de Chinezen die er met de buit vandoor gingen.

Hoewel algemeen directeur Cees ‘t Hart diverse malen heeft laten weten dat FrieslandCampina over een goed gevulde oorlogskas beschikt, lijkt er tot nu toe weinig te gebeuren aan het overnamefront. De zuivelonderneming heeft sterke posities in onder meer Vietnam en Nigeria, maar de vraag is of dat genoeg is om de nagestreefde winst- en omzetgroei te kunnen realiseren. Een grote overname binnen Europa ligt niet zo voor de hand, maar waarom blijven nieuwe aanwinsten in bijvoorbeeld Azië tot nu toe uit?

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Dat fc geen succes boekt is logisch, er is alleen geld voor om de directie miljoenen loon te geven voor de rest is er zodoende niets meer over. Wanneer de directie minimaal de helft van hun loon inlevert (hebben nog een te riante loon) kunnen ze daar werken aan 40 cent per liter, dan behoeft er ook geen overname te worden betaalt want de leveranciers komen dan vanzelf.

  • no-profile-image

    Als dan uit een recent onderzoek blijkt dat 60-80% van de fusies en overnames mislukt (zie Elsevier), dan is te hopen dat FC zich kan beheersen en vooral géén overnames gaat plegen. Groei dan liever een stuk langzamer. Kun je straks goedkoop de resterende scherven van je concurrenten oprapen. Er komt vanzelf een Parmalat-2 voorbij.

Of registreer je om te kunnen reageren.