Rundveehouderij

Achtergrond 317 x bekeken

Prijsdaling op melkveiling Belfast 'geen verrassing'

Belfast - Met de recente daling van de grondstoffenprijzen en de voorjaarssprong in de melkproductie op komst, is het geen verrassing dat de gemiddelde prijs op de melkveiling van United Dairy Farmers van deze week gedaald is vergeleken bij vorige maand.

De notering bleef echter nog wel een pence, ongeveer 1,14 eurocent, boven die van vorig jaar. Dat stelt de Noord-Ierse melkcoöperatie in reactie op de donderdag bereikte notering van 26,66 pence, bijna 12 procent minder dan tijdens de veiling van februari. "Dit was de eerste veiling van dit seizoen tijdens de piek in de melkproductie en de seizoenstoename in de plaatselijke melkleveringen had een directe invloed op de prijs," denkt directeur David Dobbin. "Dit was nog altijd de hoogste notering voor maart sinds de marktderegulering van 1995," voegt hij er echter aan toe.

Dobbin twijfelt er niet aan dat de recente verzwakking van de internationale zuivelmarkten, vooral voor melkpoeder en boter, in combinatie met de hogere melkproductie in zowel de EU als de VS ook hun invloed hebben gehad. "De tsunami in Japan, de aanhoudende onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en tekenen van een economische vertraging in China hebben geleid tot een algemene neergang op de grondstoffenmarkten," aldus de UDF-directeur, die ook wijst op de daling op de veilingen van Fonterra.

Dobbin benadrukt dat de markten wel 'net uitgebalanceerd' blijven. "Veel zal er van af hangen of de Europese productie niet te hard toeneemt maar de daarbij komende aanhoudende onzekerheid over de lange-termijn gevolgen van de problemen in Japan, Noord-Afrika en het Midden-Oosten maken het voorspellen van de markt moeilijker dan normaal."

Of registreer je om te kunnen reageren.