Rundveehouderij

Achtergrond 259 x bekeken

Nieuw rapport over oude fraudezaak

Het zuivelbedrijf Karreveld in het Limburgse Heibloem kan volgens nieuwe berekeningen van de Voedsel en Waren Autoriteit (divisie opsporing) niet hard maken dat een deel van de productie als veevoer is gebruikt.Het zuivelbedrijf Karreveld in het Limburgse Heibloem kan volgens nieuwe berekeningen van de Voedsel en Waren Autoriteit (divisie opsporing) niet hard maken dat een deel van de productie als veevoer is gebruikt. Dat is gisteren gebleken tijdens de voortgezette behandeling van de strafzaak tegen het bedrijf en de eigenaren.

Het bedrijf wordt verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen. De officier van justitie Ingeborg Koopmans in Roermond heeft het bedrijf telaste gelegd dat Nederlandse melk buiten de superheffing is gehouden via een constructie met Poolse bedrijven.

Het OM heeft tegen de eigenaren gevangenisstraffen geëist van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk en daarnaast een geldboete van 100.000 euro.

Advocaat Maurice Stassen bestreed tijdens de behandeling voor de Roermondse rechtbank de aanvullende berekeningen die de opsporingsambtenaren hebben gemaakt. Aan de hand van de cijfers van het bedrijf en berekeningen van de boekhouder wordt volgens Stassen duidelijk dat wel degelijk hard gemaakt kan worden dat de melk is gevoerd aan het vee. De twee eigenaren van het zuivelbedrijf ontkennen dat er sprake is geweest van ontduiking van de superheffing.

Het bedrijf is sinds 2007 in de gaten gehouden. In 2008 is zowel in Limburg als op enkele locaties onderzoek gedaan. Er werd een grote hoeveelheid administratie in beslag genomen. Toen werd ook duidelijk dat de bedrijven in Polen niet over de benodigde melkquota beschikten. Volgens de Poolse zuivelautoriteiten werd de melk in Polen geproduceerd op basis van het melkquotum in Nederland.

Maar ook in Nederland werd melk geproduceerd op dat quotum. De rechtbank in Roermond heeft de kwestie in juli van het vorig jaar al behandeld. Gisteren werd de zaak afgerond. De rechters doen uitspraak over twee weken.

Of registreer je om te kunnen reageren.