Rundveehouderij

Achtergrond 395 x bekeken 2 reacties

Leermeesters gezocht

Goed graslandbeheer levert 12 mille per jaar op. Dat goede beheer is te leren.

Wie het graslandbeheer niet in de vingers heeft, moet zich achter de oren krabben. Want goed graslandmanagement gaat het verschil betekenen tussen boer blijven of stoppen. De mestnormen, en die zullen eerder nog strenger worden dan verruimen, bieden namelijk geen mogelijkheid meer om slecht management te compenseren met een extra kunstmestgift.

Grasmannen werden tot enkele jaren geleden nauwelijks beloond. Ja, ze strooiden iets minder kunstmest. En ja, ze haalden een tikkie meer gras van het land. En ja, ze zaaiden iets minder vaak opnieuw in. Maar financieel tikte dat nauwelijks aan. Want voer en kunstmest waren goedkoop. 100 kilo KAS extra compenseerde de lagere opbrengst van een kwalitatief slechtere grasmat wel, tegen minimale kosten.

Dat is nu anders. De kunstmestkosten zijn nu voor de mannen met de gouden grasvingers even hoog als voor de mindere goden. Maar ze hebben wel minstens een ton meer droge stof per hectare per jaar. De voederwaarde ervan is grofweg gelijk aan krachtvoer. Goed graslandbeheer bespaart jaarlijks dus minstens €200 per hectare op aankoop van krachtvoer. Aangezien het gemiddelde bedrijf een kleine 40 ha grasland heeft, is dat jaarlijks €8.000, of €100 per koe, of 1,25 cent per kilo melk. Daarbij is de extra drogestofopbrengst nog laag aangehouden.
Dan is er nog de extra voederwaarde. Reken voorzichtig eens met een verschil van 50 VEM/kg ds. Bij 11 ton droge stof per hectare en 40 hectare is dat een krachtvoerbesparing van 23 ton. Weer dik €4.000, al €12.000 in totaal. Oeps, flink geld, en dat jaar op jaar.

Op papier rekenen is makkelijk, nu de praktijk nog. Hoe verbeter je het graslandmanagement? Dat moet je in de praktijk leren. Het staat of valt met planmatig werken en het veld ingaan en kijken. Die planning is een kwestie van discipline. Het veld in kan iedereen, kijken is te leren. Nu nog goede leermeesters vinden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Robert betekent dit dat veehouders net als tuinders al jaren doen tijdens de groei iedere 2 weken bij elkaar op bezoek moeten en elkaar bevragen en becommentariëren. Boeren hebben met elkaar veel kennis, alleen hoe krijg je dit allemaal boven water en aan elkaar geknoopt? Vroeger was daar de Rijks Landbouw Voorlichhter voor, de goede gedreven man keek, praatte bij zijn klanten en dan van ieder werden de pluspunten en minpunten genoteerd en hier maakt hij een advies van. Helaas deze man in deze gratis vorm bestaat niet meer.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Robert, en hoe hou je dan met jouw berekende besparingen de mineralenbelans op je bedrijf in evenwicht.? Iedere ton krachtvoer die je bespaart zal met aanvoer van kunstmest gecompenseerd moeten worden. Het is dan een keuze of je de mineralen via krachtvoer of kunstmest op je bedrijf wilt aanvoeren. Kunstmest is goedkoper dan krachtvoer dat wel. Maar met krachtvoer komen naast NPK ook andere mineralen je bedrijf binnen. Met kunstmest heb je dat niet en zul je die andere mineralen zoals calcium,ijzer, zink, koper, magnesium etc apart moeten aanvoeren. Je kunt dan wel eigenwijs meer voer van eigen land willen halen, maar om de mineralenbalans in evenwicht te houden zullen alle mineralen die je méér van eigen land haalt ook op een of andere manier weer méér op je eigen land moeten aanvoeren. De besparing van
  € 12000 lijkt me gebaseerd op een 1jarige berekening. Maarom de mineralenbalans in evenwicht te houden ben je volgens mij het jaar daarop die €12000 weer kwijt aan extra aanvoer van mineralen.

Of registreer je om te kunnen reageren.