Rundveehouderij

Achtergrond 727 x bekeken

'Lasertest' voor mastitis in melk

De Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer introduceert per 1 januari 2012 een nieuwe test voor het determineren van mastitisverwekkers uit melk. De test levert meer en sneller informatie op voor de aanpak van mastitis-veroorzakende bacteriën.

Hoe goed een onderzoek ook is, uiteindelijk komt het aan op wat je er zelf mee doet op het bedrijf, vertelt rundveedierenarts en uiergezondheidsdeskundige Christian Scherpenzeel van de GD.
Scherpenzeel vertelt dat de GD vanaf begin volgend jaar een nieuwe test gaat gebruiken voor het onderzoek van melk op mastitis.

Waarmee gaan jullie testen?
”Het is een apparaat dat als een cd-speler met laser de opgekweekte bacteriën afleest. Elke bacterie heeft zijn eigen vingerafdruk en het apparaat kan die vingerafdruk goed en snel omzetten in een bacterienaam. Zo weten we wie de vijand is.”

Wat is het voordeel van deze test?
”Wat hetzelfde blijft is dat we de bacterie uit de melk eerst moeten opkweken. Dat duurt, afhankelijk van de omstandigheden, 24 tot 48 uur, maar vervolgens kunnen we met dit apparaat veel sneller en specifieker bepalen om welke bacterie het gaat. De tijdwinst is minimaal 20 tot 40 procent ten opzichte van het huidige mastitisonderzoek. Daarnaast kunnen we door het gebruik van de nieuwe manier van determineren het onderzoek goedkoper aanbieden aan de klanten.”

En wat vindt deze test, dat tot dusver nog niet werd gevonden?
”We kunnen nu onder andere de verschillende soorten van coagulase negatieve stafylokokken (CNS) eenvoudig herkennen en aangeven of het omgevingsgebonden of koegebonden bacteriën zijn. Dat maakt het mogelijk om die zogenoemde CNS-bacteriën gerichter te behandelen. Het maakt bij de aanpak namelijk verschil of de bacterie zich via de melk verspreidt, of dat die bijvoorbeeld voorkomt in het strooisel in de stal.”

Wil de GD met deze test ook meer inzicht krijgen in de mate waarin verschillende mastitisverwekkers voorkomen?
”Natuurlijk krijgen we op deze manier heel veel gegevens binnen, die bij de afdeling monitoring worden bekeken, maar onze eerste bedoeling is om onze klant van dienst te zijn met een betere en snellere onderzoeksmethode.”

Of registreer je om te kunnen reageren.