Rundveehouderij

Achtergrond 304 x bekeken 1 reactie

Flinke stijging zuivelprijs op internetveiling

De positieve trend op de markt voor zuivelproducten trekt door. Dat bleek althans vandaag na de internetveiling voor zuivelproducten van de Nieuwzeelandse coöperatie Fonterra, de Global Dairy Trade, die tweemaal per maand plaatsvindt. Voor alle op de beurs verhandelde producten ging de gemiddelde opbrengst omhoog ten opzichte van de vorige editie op 15 december. Vol melkpoeder pluste 3,6 % naar een gemiddelde opbrengst van $ 3.750 per ton. Mager melkpoeder steeg 11,6 % naar $ 3.492 en karnemelkpoeder zelfs 13,3 % naar $ 3.390 per ton. Ook boter blijft goed gevraagd, blijkens de notering voor watervrij melkvet à $ 5.984 per ton, een plus van 11,2 % ten opzichte van 15 december.
De waardewijziging geeft in euro’s uitgedrukt een nauwelijks ander beeld te zien. Dit uitgaande van de dollarkoers van 4 januari, die vergeleken met 15 december bijna gelijk was, al schommelde de waarde in de afgelopen waarde met bijna anderhalve eurocent. Even de prijzen in euro’s: vol melkpoeder € 2794 per ton, mager melkpoeder € 2602, karnemelkpoeder € 2527 en watervrij melkvet € 4459. De grillige valutakoers verstoort daarmee het beeld dit keer niet.
De uitkomst van de veiling van vandaag kan een stuwend effect hebben op de zuivelprijzen ook in de EU, want de Global Dairy Trade is een graadmeter voor de marktstemming. Onder de kopers zijn veel Aziatische marktpartijen.

Prognose: zuivelprijzen stijgen

Eén reactie

  • no-profile-image

    Piet Slingerland

    Het gaat weer goed op de wereldmarkt!!!... Hierop zullen de melkproducenten reageren en dan zal ''de wal het schip wel keren''.

Of registreer je om te kunnen reageren.