Rundveehouderij

Achtergrond 423 x bekeken

A-brok komende maanden tot €3 duurder

Er lijkt geen eind te komen aan de prijsstijging van grondstoffen. Er zijn twee drijvende krachten onder deze markt. In de eerste plaats de nog steeds stijgende graanprijzen en in de tweede plaats de krapte aan grondstoffen.

Wanneer de stijging van de graanprijzen over is, is niet in te schatten. Normaal is dit omstreeks half mei. Dit jaar is echter een bijzonder seizoen. We eindigen het seizoen in juni met extreem lage graanvoorraden en gezien de onderliggende vraag is dit jaar een vroege en grote oogst nodig om de spanning onder de markt weg te nemen. Voorlopig is het echter nog niet zover. We krijgen nog genoeg weerproblemen of vermeende weerproblemen te verwerken.

Wanneer de graanprijzen verder stijgen, zullen die van de graanvervangers niet achterblijven, meldt bureau Stigevo. Dit zijn vooral de grondstoffen die in rundveevoeders worden verwerkt. Ongelukkigerwijs zijn de meeste van deze grondstoffen krap in de komende maanden. De eerste helft van dit jaar is zelfs de krapste periode van het seizoen. Dit geldt voor bietenpulp, citruspulp en sojahullen, maar eveneens voor een product als raapschroot. Deze grondstof is zo krap dat ze te duur wordt voor opname in de A-brok. Een alternatief hiervoor is maisglutenvoermeel. Nu de exportstroom van Amerikaans maisglutenvoermeel naar de EU weer op gang begint te komen, kan dit product het dure raapschroot vervangen.

Prognose: A-brok €25 in mei.

Of registreer je om te kunnen reageren.