Rundveehouderij

Achtergrond 362 x bekeken 3 reacties

Watertandend lekker

Ja, we hebben hier brood en banket. Een Duitser bakt en bezorgt het.

Een tijdje gelegen schreef ik dat iemand ons vroeg of we hier wel kaas op ons brood hebben. Vorige week vroeg iemand anders, die niet weet dat we zelf een broodmachientje hebben, of wij hier brood eten. Ik vindt dat best een goede vraag, zeker als je beseft hoeveel onwetendheid er over dit deel van de wereld bestaat. De gemiddelde Nederlander en Zuid-Afrikaan weten volgens mij maar bar weinig over de levens en culturen in andere delen van de wereld.

Rolf Wagner, een van de lokale Duitse bakkers, heeft zich hier 30 jaar geleden gevestigd. De stress van het hebben van een grote bakkerij, banketbakkerij en koffiewinkel in Emmerich am Rhein werden hem te veel. Hij wilde weer gewoon kunnen doen waarvan hij geniet: persoonlijk betrokken zijn bij het product dat hij maakt. Deze vriendelijke man wordt bemind door de kolonie. Door de kwaliteit van zijn baksels is hij ook een bekende figuur.

Drie keer per week doet hij zijn ronde met zijn witte afleveringswagen, hij bezorgt huis aan huis. Hij bakt en verkoopt 12 verschillende soorten brood. Het Dreikornbrot, Zwiebelbrot en Roggenbroot zijn het meest gewild, naast natuurlijk zijn stokbrood. Degenen die het kunnen weten, zeggen dat ze zelfs beter smaken dan de Franse stokbroden. Voor de zoetekauw heeft hij ook verschillende heerlijkheden in de aanbieding, zoals Kirschtaschen, Äpfeltaschen, Rumkugeln, Mandelschnitten, Mohnstrudel en Puddingbrezel. Watertandend lekker en altijd vers.

Naast Rolf hebben de Bockbakkerij van Asunción en de Bielerbakkerij ook nog een deel van de markt. Daarnaast zijn er nog enkele inheemse bakkerijen die hun producten bij iedere supermarkt en elke huiswinkel verkopen. Wij zijn gelukkig met Rolf, we hebben brood en zoetigheden.

Hasta la proxima

Foto's: Danie Coetzee

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Wat grappig, typisch duits brood! Net zoals bij ons maar ja, ik woon dan ook in Duitsland! Wat ik mis zijn de oer-hollandse kadetjes en sommige soorten bruinbrood. Vrienden van ons hebben een bakkerij en als ze komen nemen ze een lading brood/broodjes/krentenbrood mee waar je een hele vriezer mee kan vullen. Maar een paar jaar gedelen ging dat mis. We hadden een vriezer met het brood gevuld toen we een enorme klap hoorden. Het stonk alsof de bliksem was ingeslagen. Je raadt het al, vriezer kapot. Ik heb toen het brood in het dorp verdeeld, iedereen heeft gesmikkeld! Ze vonden het zalig dat merk je als er weer eentje terloops opmerkt: "zeg, wanneer komen die bakkerfreunde van jullie weer besuchen"?

 • no-profile-image

  arie

  Absurdo...zeggen we hier.Of het van levensbelang is of je kaas op je boterham hebt!!!!Wie gaat emigreren moet weten dat men zich aan moet passen.Weet zeker dat we hier heel wat gezonder rijst,bonen en vlees eten dan die fabrieksboterham met kaas van Nederland!!!!!Danie....stuur me svp je email!!!!! Abraços ADRIANUS

 • no-profile-image

  Danie Coetzee

  Adrianus, my e-pos adres is daniecoetzee@gmx.net

Of registreer je om te kunnen reageren.