Rundveehouderij

Achtergrond 170 x bekeken 1 reactie

Groot aanbod schapen, lammerenmarkt rustig

Voor slachtschapen is de handel momenteel moeilijk Er is veel selectie voor de fokkerij, waarbij oudere fokooien worden afgestoten. Daardoor komt er veel aanbod ineens op de markt, hetgeen de prijs drukt.
De prijzen van de ramlammeren zijn wat gezakt na het islamitische suikerfeest. Dat zal niet verder doorzetten. De vraag naar de betere dieren blijft redelijk en de aanvoer enigszins gedrukt. Dat komt doordat dieren achtergehouden worden voor levering ten tijde van het grote offerfeest, drie dagen, vanaf 16 november. Iedere moslim die er geld voor heeft slacht op de eerste dag van het Offerfeest een schaap. Vrome moslims moeten dan dus kopen. Ze kopen levend en nemen niet van tevoren vlees in voorraad. Daarvoor wordt dus wordt nu geld opzij gezet. Dit drukt ook de afzet van lamsvlees op dit moment, ook nog eens doordat men omziet naar goedkopere alternatieven, zoals kip en rund.
De ooilammeren kunnen momenteel redelijk goed in het binnenland geplaatst worden. De export loopt redelijk door, maar kent zeker geen afzetpiek. Van de ooien kunnen de luxzere naar de horeca, de rest kan naar Frankrijk. Frankrijk biedt echter wel een lagere prijs dan de Nederlandse. Er is veel concurrentie uit vooral Engeland.
Italië is de markt voor oude schapen, maar heeft momenteel minder vraag, tegen een prijsniveau dat ca. €10 onder dan van vorig jaar ligt.

Prognose: slachtschapen goedkoper, lammeren stabiele prijs.

Eén reactie

  • no-profile-image

    fikret

    Volgens islam is pluimvee geen offerdier.

Of registreer je om te kunnen reageren.