Rundveehouderij

Achtergrond 1766 x bekeken 15 reacties

S.O.S, doodziek kalf!

Ik heb voor een doodziek Kazachstaans kalf hulp gevraagd via internet. Uit Afghanistan en Nederland kwamen snel de reddende antwoorden.

Via de boerderij-blogs heb ik velen leren kennen, en zij mij. Maar ik denk dat ik toch ook net zoveel mensen via andere internetwegen heb leren kennen. Ik ‘praat’ met mensen die ik nog nooit gezien heb en die ik soms via de gekste wegen ben tegengekomen via de kabeltjes.
Kennis geven en kennis krijgen waar je ook bent, kan een verschrikkelijk groot verschil uitmaken. Ik zeg altijd ‘de beste uitvindingen van de mens zijn Pampers en internet. Deze blog laat het zien op een praktijkmanier. Kennis is zo voor de gewone, kleine man bereikbaar, op een eenvoudige en leesbare manier.

Red Holstein-koeien en Belgisch Blauwe kalveren

Op ons eigen bedrijf lopen wat huis-, tuin- en keukenkoeien tussen de Friese paarden. Ze lopen los over gehele terrein, tot aan het huisje toe waar schrikdraad de grens bepaalt. Een Kazachstaanse werknemer woont in het gebouw waar de paarden en koeien staan.Hij heeft daar enkele kamers, apart van de dieren. Dus eigenlijk net als vroeger in Nederland ook gebruikelijk was. Dat gebouw ligt het andere eind van ons terrein.
De koeien zijn deels van hem en deels van mij. Ze zijn geïnsemineerd met sperma van de KI-Samen-stieren Red Roulette en de Belgisch Blauwe David. In korte korte hadden we drie Red Roulette-kalveren en twee BB-kalveren. Het Red Roulette-vaarskalfje is een superdiertje. Het groeit als een gek en heeft zeer veel lengte.De Kazak was er kapot van. Bij de blauwen hadden we ook twee vaarskalfjes. De Kazak past er op zijn, nou ja, Kazaks op.

Eerst een dood kalf

Op een morgen komt die Kazak half huilend bij me en zegt: “Dat roulette-kalf is dood.” Ik vroeg: “Wat dood, hoe kan dat man, wat heb je nu weer gedaan?” De Kazak steekt een heel verhaal af, maar eindigt ermee dat het kalf gisteravond al haar melk niet drinken wilde. Ik werd best een beetje boos. “O dronk het niet? En wat zeg ik je altijd als er iets is? Dan moet je meteen naar me komen, egaal hoe laat het is. Hoe vaak heb ik je dat al gezegd? En je laat me zo’n superding kapot gaan, ons enige melkvaarskalf waarvan ik je al na een week zei dat zij in dit land meer waard is dan de moeder!”
Nou ja wat te doen? Niks dus. Ik drukte hem weer op het hart dat als er iets is, hij komen moeten.

Dan een doodziek kalf

Twee dagen later komt hij met een BB-kalf in de kruiwagen naar mij toe en zegt: “Deze is ook ziek.” Het tien dagen oude kalf heeft schuim op de bek en ademt heel moeilijk. Ook heeft het een heel harde bal net in het begin van de nek.Tja, daar sta je dan als Bert waarvan velen denken dat hij veearts en nog meer is. Ik bekeek en bevoelde alles en er bleef niks over dan de conclusie dat het kalf verstikt en ineens blind is. Dat was het eerder zeker niet.
Volgens de Kazak had het andere kalf hetzelfde in haar keel. Maar dit keer was hij direct naar me gekomen.

Eerst maar eens mailen

We hebben het kalf bij me thuis in de schaduw gezet en ik ben naar binnen gegaan. Zoiets had ik nog nooit eerder gezien. Reden om de beste wetenschapper ooit in te schakelen. Dus mijn laptop aan en het internet op. Het is hier in de zomer vier uur later dan in Nederland, dus mailde ik eerst dierenarts Rik in Limburg. Ik heb die goede man nooit gezien, maar hij helpt me altijd via email om oorzaken van problemen te vinden en ze op te lossen. Maar ja, die goede Rik zit natuurlijk ook niet dag en nacht op internet te kijken en in zijn werk al helemaal niet. Dus is het altijd wachten en hopen op een snel en zeer praktijkgericht antwoord als ik weer eens wat heb. Na het mailen van die vraag pakte ik de boeken op, maar kon niet echt vinden wat ik zocht.

Dan aan de Skype

Toen schoot me te binnen dat ik dit ook prima aan medeblogger Anton van Engelen zou kunnen voorleggen. Die werkt immers ook veel met vee van arme veehouders, onder primitieve omstandigheden. Afghanistan heeft ook maar een klein tijdsverschil met hier en Anton staat altijd vroeg op. Dus op Skype kijken en ja hoor, zijn pc stond aan. Anton is de enige met wie ik Skype praat, en dat zal ook wel zo blijven. Ik moet dat gedoe niet echt, het geeft me te veel een gevoel dat ik antwoorden moet. Ik werk liever met email, dan kun je zaken overdenken; dat voorkomt misverstanden.
Dus aan de Skype. “Goedemorgen Anton. Ik heb hier gedonder met een kalf en weet jij wat de volgende symptomen kunnen zijn bij een kalf van twee weken oud?” Er komt meteen antwoord terug: het zou difterie kunnen zijn. Hij wist niet wat ik er in dit stadium tegen zou kunnen doen, maar ik zou daar verder wel uit kunnen komen. “Anton, bedankt en het ga je goed daar”, en ik heb direct dat Skype maar afgesloten.

Verder met Google

Direct door met Google: symptomen difterie kalf. En ja hoor, er stond duidelijk welke symptomen difterie geeft. Niks over blindheid, maar wel dat het naar hersens kan overslaan. Dat kan die blindheid verklaren. De volgende opdracht in Google: behandeling difterie kalf difterie gaf veel resultaten, maar het kwam erop neer het kalf 14 dagen lang te behandelen met bepaalde middelen. Nou heb ik die middelen niet op voorraad, dan maar mijn geliefde middel oxytetracycline. Maar het stond me tegen dat ik dat arme kalf 14 dagen op rij zou moeten spuiten.

Email met zelfde advies

Tegen 9 uur ’s ochtends had ik het kalf gespoten en heel laat dezelfde dag kwam de email van de Limburgse dierenarts Rik binnen. Die vermoedde ook difterie. Hij had nog nooit gehoord van blindheid door difterie, maar de rest van de symptomen waren overduidelik. Hij schreef ook dat ik haar kon behandelen met de gewone peneciline die ik in Kazachstan heb, en dat ik dat 14 dagen in een bepaalde hoeveelheid moest doen. O shit, alweer een advies om 14 dagen lang te spuiten. Arm kalfje.

14 dagen oxytetra spuiten

Ik heb het kalf 14 dagen lang elke dag gespoten met oxytetra. Dan wist ik tenminste zeker dat het gebeurde zoals moest. Op de tweede dag dronk het alweer uit de emmer, op de vierde dag kon het weer zuigen aan de speen van moeder koe. Na bijna 14 dagen kon het kalf ook weer goed zien, want hij ging er vandoor als hij me al van ver zag komen. Nee, dat behandelen was niet leuk voor het kalf en ook niet voor mij, want ik houd ook van dieren. Maar wat moet dat moet nu eenmaal.

Kalf is weer gezond

Het kalf is nu weer gewoon gezond en groeit als de beste. De Kazak vroegh me tijdens het herstel wat nu de oorzaak was. “Simpel, beste man. Het is wat ik je al vaker zei: jouw schuld. Je doet alles een week goed en dan doe je het weer op zijn Kazaks.” Hij zorgt namelijk te slecht voor de hygiëne. Hij maakt de emmers niet schoon en de koeien liggen continu op één plek. Hij reinigt de spenen van de koeien niet voor hij ’s ochtends de kalveren erbij laat. Zijn kalf is dood door zijn eigen stommiteit, mijn kalf leeft nu nog.

Lesje weer even geleerd, hygiëne telt

De Kazak heeft er wel van geleerd. Het pasgeboren kalf van zijn laatste koe is picobello in orde. De emmers zijn schoon, het nachthok is ook brandschoon. Elke keer wast hij nu de spenen van de koe voor de kalveren erbij komen. Het komt dus wel goed. Nou ja, totdat hij de tranen en het leed weer is vergeten. Zo gaat het hier met iedereen. Je moet de mensen hier alles telkens opnieuw zeggen. Niks aan te doen, gewoon blijven doen. Zij zijn zij en wij zijn wij.

Foto's: Bert van Lier

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ester van Aalst

  Mooi verhaal. Ik ben zelf geen boer maar ontdek als stadsmens het platteland. Deze zorgen om een beest vind ik ontroerend. Ik had het artikel aan geklikt omdat het ging over het gebruik van het web voor kennis overdracht. Ik heb gemerkt dat dat zeer goed werkt. Ik heb het hier op twitter vaak over en link dit artikel van de week nog on mensen te laten zien hoe je internet ka gebruiken, ook in deze sector.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bert,

  Waar het internet wel niet goed voor is.
  TIjdverschil is inderdaad wel lastig, maar krijgen we nog die georganiseerde borrel van Elsevier bij jou? Met Patrick, Anton en ...
  Gr, Jeroen
  Druk met Alfalfa oogst op juiste manier(zolang ik in het veld ben :D)

 • no-profile-image

  Bert

  Ja maar Jeroen.Jullie vroegen.Ik heb altijd me zelf naar je gegeven.Niet duidelijk Ja Nee.Maar Akker boer en ik hadden het er nog over van avond na zijn aardappel bevloeiing. Van klote vorig jaar hadden we hier een NL man Canadees.Oezbeek Vrouw Oezbekistan en wat heb ik voor hem moeten doen hele bewaking naar bus station moeten sturen met pas foto van als een bus van daar komt kijk.Resultaat ik was er ook totaal niet gerust om dat ik het op zijn NL wou doen dus gewoon hum zien en zeggen kom maar mee.Niet dus alles trok aan hem van wegen zijn ...gewoon lekkere vrouw.Nou ja op gehaald ik was er echt al kots ziek van van Bert wat doe je man en waar schakel jij je hoofd bewaking voor in. Voor een vent die je niet kent??
  Maar was mooi man met hun.Zelfs mijn Liouda ons-mijn bed aan af gegeven.
  Dus Jongens manneks of hoe moet ik jullie noemen.Ik haal jullie van vliegveld af.Met een persoon met enige macht als jullie visa niet zou kloppen.En dan ja alles wat jullie willen zal er zijn.Het is niet ik die nee zegt.Kom maar hier heen.Ik en Akkerboer NL zullen echt ons best doen echt het is aan jullie.
  Groeten

 • no-profile-image

  Anton

  Bert en Jeroen: eerst maar eens een keer een electronische "borrel"/teleconferentie via skype proberen????? Ik zie dat al die akkerbouwers veel te druk zijn tot na de oogst en dan kunnen we bij Bert ook niet meer buiten zitten. Ik ben vanaf 11 July in Afghanistan een maand: ook welkom daar, maar dan wordt het groene thee.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Anton, Is goed, bert heeft mijn skype wel :)
  Groene thee, ik word al gek van alle thee in UA. Maar het is hier wel fantastisch en hoop snel toch naar Bert te gaan, naar zoveel online gemail.
  Bert, zo zijn wij gewone mensen, denken om anderen. Daarom kunnen we ook goed over elkaar, we "praten" elkaars taal en niet dat voorlichters gepraat.
  Oogst hier bijna klaar al een hele verbetering met wat het was, komt wel goed. Nu lekker weekend.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''Zij zijn zij en wij zijn wij''. Dat is het GROTE VERSCHIL Bert, daar loop ik iedere dag weer tegenaan!!!... Niet in Kazachstan maar in Polen !!!... Daarom moeten wij opdrachten geven en controleren, dat kost tijd en inzet!!!... Doe je dat niet is je ondergang voorgeprogrameerd!!!!!..... Ik begrijp jouw verhaal Bert !!!... Het is alsof ik in de spiegel kijk. Hartelijke groeten Bert. ''De aanhouder wint''.

 • no-profile-image

  Patrick

  Bert !
  Ik vermoed toch dat ik dezelfde mening deel met Jeroen zijnde we ons het veiligst zullen voelen als Liouda ons kwam halen , ze is ook betere herkenbaar. Dan kan zich direct al beter laten informeren met wie ze haar bed deeld , nadat ze heeft afgegegeven natuurlijk.... De afgevaardigde van de Ned. sponser zou ik in zijn tentje leggen tussen die WB belgen lekker aan het water.

 • no-profile-image

  robert bodde

  Gezien het sponsorbudget zal het wel mijn eigen koepeltentje moeten worden...

 • no-profile-image

  Jeroen

  Patrick,

  Lijkt me een goed plan
  @Robert, volgens mij veel te warm in die koepeltent :)

 • no-profile-image

  Sybren

  Idd. zij zijn zij en wij zijn wij dat is overal wel weer zo. Elke cultuur is anders. Soms moeten we de ogen een beetje dicht houden maar ook niet te veel zoals Piet zegt, danga je ten onder.
  Die borrel lijkt me echt gaaf in een koepeltent of niet, hopefully sometimes.
  Ik zit een beetje ver weg.
  Hee Jeroen, ik dacht dat je in Denemarken zat, of heb ik wat gemist??
  groeten

 • no-profile-image

  Bert

  Tja.Hoe moet ik het zeggen???
  Minder gebrul of geloei van jullie kant uit?
  Akkerboer en ik zijn elke dag klaar voor mensen als jullie en verwelkomen ze.Zie mijn laatste reactie hier op de blog van mij.
  Is echt aan jullie niet aan Akkerboer of Bert.
  Patrick ja je hebt gelijk zelfs ik met de echte Russin Liouda moet op passen.
  Een andere vrouw zou ik niet gewild hebben als ze niet zo zich af beet.
  Het maakt het er alleen maar beter van.
  Dus tochtige manneks.KOMEN en verder geen gebrul of geloei meer he.
  Groeten

 • no-profile-image

  Jeroen

  Sybren,

  Ja en nee. Nooit samenwerken met Nederlanders, was mijn motto had dat aan de kant gezet en kwam erachter,dat ik dat motto toch moest aanhouden.
  Zit nu lekker in de vrijheid :=))

 • no-profile-image

  Marnix

  Best verhaal Bert! En ga je geloven dat in NL er ook nog van die boeren wonen én boeren!

 • no-profile-image

  arie maas

  Robert, Jeroen, Patrick, etc, niet lullen en gewoon hier komen. Zal als bert zijn "akkerbouwer' ook een paar kratten bier aan laten rukken !!!!!

 • no-profile-image

  Patrick

  Arie !

  Hebben ze daar bruin bier ?
  Als je 15800 euro klaarzet heb ik je een kadoo mee.
  Een Irrifrance beregeningsturbine 400 meter en 10 cm diameter op tandem .
  Patrick

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.