Rundveehouderij

Achtergrond 2626 x bekeken 28 reacties

Naar 20.000 koeien op 50 hectare

In mijn blogs wil ik de lezers van Boerderij.nl laten meegenieten en meehuiveren van alles wat je meemaakt bij het opstarten en in gang zetten van grootschalige melkveehouderijprojecten in Oekraïne en Turkije.

Ik werk als projectmanager voor investeerders in de melkveehouderij in Oost-Europa, en dan met name Slowakije, Rusland en Oekraïne. Ik moet zeggen dat de tijd in Slowakije, zo’n vier jaar geleden, zeer aangenaam was. De mentaliteit is daar zeer relaxed, we noemden het dan ook ‘Oost-België’. Aangezien Slowakije zich destijds al klaarmaakte voor toetreding tot de EU, was het scherpe pionieren er wel vanaf.

Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, wilde ik wel eens verder kijken. Op de jaarlijkse landbouwbeurs in Kiev werd ik uitgenodigd om een bedrijf in het oosten van Oekraïne door te lichten en aan te scherpen.
Als je daar komt, vallen onmiddellijk de enorme velden en vervallen boerderijen op. Maar wat een potentieel! Wat een kansen liggen daar voor het oprapen! Logistiek gezien is het land beter ontsloten dan Rusland en de mentaliteit is wat gemoedelijker dan in Mother Russia. Om in Rusland goed te kunnen werken, moet je kunnen omgaan met de legersfeer die daar heerst. Aangezien ik nooit in dienst heb gezeten en ook niet heb gewerkt als beroepsmilitair, is dat dus niet aan mij besteed.

Ook Turkije is vanuit economisch oogpunt gezien ook een zeer aantrekkelijk land voor de grootschalige melkveehouderij. Het land heeft zeer goede banden met de Arabische wereld en er zijn substantiële subsidies aanwezig om de agrarische ontwikkeling te steunen. Nu ben ik geen voorstander van projecten die alleen maar slagen als er subsidie binnenkomt. Subsidies zijn heel ongezond voor de melkveehouderijsector, nee, voor elke sector. Maar subsidies maken het leven wel makkelijker en aangenamer!

Omvang

Welke omvang moet een grootschalige melkveebedrijf nu hebben? Dat heeft me een paar jaar beziggehouden. Ik heb veel rondgekeken in Californië en Illinois. Wat opvalt is dat er meerdere bedrijven omstreeks 3.000 koeien melken. Dat is vanuit het oogpunt van melkstalcapaciteit de optimale omvang. Maar er zijn nog andere factoren die succes bepalen, zoals voerproductie en uitvoeren van het werk. En uiteraard moeten de zaken ook gefinancierd worden.

Ik heb vreselijk slechte ervaringen met banken in Oost-Europa. We kennen het allemaal wel, een paraplu geven als het mooi weer is en o wee als het een beetje begint te regenen... Daarom werk ik liever met institutionele investeerders. Deze beste mensen komen hun bed niet uit voor een paar miljoen euro. Ik heb de opmerking gehad van investeerders uit de Golfstaten “We komen voor een investering van 25 miljoen euro niet naar de kou van Oekraïne.”
De projecten moeten dus een substantiële omvang hebben. Na veel discussies, berekeningen en ander saai werk zijn we uitgekomen op het starten van een bedrijf Kazanka, in het oosten van Oekraïne (400 km ten Oosten van Kiev en 200 km Noordoost van Odessa) met 20.000 melkkoeien, een melkverwerking en een biogasinstallatie. En dat alles op een bouwlocatie van 50 hectare. Dit is volgens ons de vorm die een melkveehouderij moet hebben om tegen wereldmarktprijs te melken en niet afhankelijk te zijn van de grillen van supermarkten en FrieslandCampina of Arla Foods

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ben Olde Keizer

  Hallo,

  Ik zit ook al een tijdje met dit soort dingen in mijn hoofd. Hoe denkt u dat men in NL de melkveehouderij het best kan reorganiseren? Hier kan het namelijk ook stukken grootschaliger dan alle "kleine familiebedrijfjes". Je hoort af en toe wel dat 2 boeren fuseren, maar dit kan toch ook in het groot?
  test
  Mvg,

  Ben

 • no-profile-image

  duurzaam

  Beste Ben,

  Ik denk dat een samenwerking van meerdere melkveehouders, eventueel in combinatie met akkerbouwers, prima mogelijk is in NL. Besef echter wel dat de Nederlandse melkveehouderij voor een groot gedeelte draait op emotie en werklust. Je zult wel mensen moeten vinden die er net zo over denken als jij en ik en die zijn zeldzaam in melkveehouderijland. Met de toenemende vergrijzing in de melkveehouderij zie ik hier trouwens wel tal van kansen. Ook is het zo dat veel (jonge) boeren hier voor open staan gezien het grote aantal 2 x 12 en 2 x 14 melkstallen wat er gebouwd wordt in NL. Deze melkstallen renderen pas bij 200+ en niet bij 80 als je het mij vraagt. Daar komt bij dat Grond bijna onbetaalbaar is geworden en veel boeren overcapaciteit hebben qua machinery.

 • no-profile-image

  Nico

  De link in Onno's introductie naar zijn website werkt niet.

 • no-profile-image

  robert bodde

  De link werkt wel, de site is down (je krijgt geen foutmelding maar houdt een wit scherm).

 • no-profile-image

  Piotr

  HULDE inzake je mening over subsidies!!!!!!!!! Het verziekt hier in Polen ook veel.

 • no-profile-image

  Boer

  Zolang boeren in schaalvergroting en hogere productie de oplossing zien van door overproductie veroorzaakte slechte prijzen zullen producenten altijd voor noppes moeten werken. Al vrij snel zal blijken dat je het met 20000 koeien niet redt en dat er minstens 100000 koeien nodig zijn om het hoofd boven water te houden. Het eind is zoek!!!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Met die laatste reactie ben ik het volkomen eens. De boeren snijden zichzelf in de vingers om maar steeds meer te produceren om concurrerend te blijven. Daarom ben ik ook voorstander van quotums in bepaalde sectoren, anders loopt het in de toekomst de spuigaten uit.

 • no-profile-image

  onno

  Allereerst excuses voor het niet functioneren van de web-site. Heb ik al eens over gemopperd, maar ja, ik snap koeien soms beter dan web-designers. Het andere is, 20.000 koeien is niet noodzakelijk om je hoofd boven water te houden. Als je het met 1000 niet kunt, kun je het zeer zeker niet met 20.000. Maar deze schaal heeft een andere grondgedachte; het aantrekken van institutionele investeerders. Deze mensen verwachten een hoog rendement en willen niet investeren in honderd kleine eenheden.
  Daarnaast is het zo dat mijns inziens, het 100 km rondrijden met halve vrachtwagens melk, eigenlijk 85% water, onzinnig is. We richten ons ook absoluut niet op verse melk, boter yoghurt enz. Maar primair op produktie van hoogwaardige eiwitprodukten. Een heel andere sport en deze wordt onderschreven door oa Arla en Friesland, die de research en produktie van deze produkten op zullen schroeven.

 • no-profile-image

  Sybren

  De investeerders verwachten een hoog rendement. Dat komt bekend voor. In Amerika pushten de banken de dairies ook maar om groter te worden om een hoger rendement te halen. Maar toen de prijzen tuimelden wilden de banken niks meer doen en nu willen ze veel boerderijen gaan liquideren, en om andere investeerders te zoeken om een lening te krijgen om de rekeningen te betalen, haha. waar zijn die??????
  Allemaal mooi en aardig die hele grote bedrijven, er komen straks meer en dan is er weer teveel melk.

 • no-profile-image

  van Putten

  Hier in nz zijn 3 kleinere melkfabrieken die ook grootse plannen om hoogwaardige melkproducten te produceren hadden.
  Het idee is geweldig maar de realiteit is dat het erg lang duurt en veel geld en research kost.
  Die 3 melkfabrieken produceren nog steeds na jaren nog steeds commodity products.

 • no-profile-image

  Harmen Dijkstra

  Hallo Onno, wat leuk om op deze manier weer iets van je te horen, ik heb nl. ooit nog eens een klein jaartje bij je in de klas gezeten op de HLS in Leeuwarden, toen nog AhoF, erg interessant wat je daar doet, heel veel succes en ik volg je blogs met veel belangstelling. Vr.gr. Harmen Dijkstra

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Prachtig mooi ambitieus verhaal Onno maar........eerst zien en dan geloven.
  Was het allemaal maar zo makkelijk.
  Wat betreft je opmerking over het onzinnig rondrijden met een product dat voor 85 % uit water bestaat...........de mens bestaat ook voor 85 % uit water.

 • no-profile-image

  onno

  Ik wist dat die opmerking zou komen, toen ik hem opschreef jan zonderland...Bij de mens heeft de 85 % water nogal wat toegevoegde waarde... Bij de meeste mensen dan..
  We gaan ook zeer zeker niet onze eigen research doen in produkten, van Putten, er zijn bedrijven die dat veel beter kunnen doen en die dan ook onze partner zijn in deze en nemen de produkten ook af.

 • no-profile-image

  Doe maar gewoon doe je al gek genoeg

  In Dubai staat het hoogste gebouw ter wereld. We weten ook dat daardoor de hele wereld kon toekijken hoe ze het financiële debacle begin 2010 naar buiten brachten en hoe ze financieel werden gered.
  Grote projecten leiden tot failliesementen. Kijk naar de schaatshal te Heerenveen, en zo zijn er nog wel meerdere te noemen.
  Luchtkastelen verwezenlijken is mooi. Maar het zal leiden tot debacles.

  Het verwezenlijken van in het artikel genoemde grote melkveebedrijven is oliedom. In het artikel staat het heel goed omschreven hoe men er toe komt om een dergelijk plan uit te werken.
  De banken aldaar zijn niet betrouwbaar. De olie sheiks stappen niet in voor een financiering van een paar miljoen. Dan maar het plan aanpassen om niet een paar maar tientallen miljoenen binnen te harken. Het plan is dus niet geboren uit een gedachte een melkveebedrijf op te zetten, maar om een financiering goedkoop rond te zetten. Het hele plan loopt daarmee een doodlopende steeg in.

  Niemand zag wat in dat gekke onderontwikkelde Afrika. De EU en de USA lieten het hele contingent links liggen. Eén groot land is toen in de bres gesprongen. Niet met grootschalige projecten, maar met slimme projecten. De mens in de regio werd ingeschakeld en kreeg een beloning middels werk, eten en veiligheid. De manier waarop de Chinezen dat deden was natuurlijk niet waarop de EU en de USA zaten te wachten. Ze zeiden ach en wee hierover en uiteindelijk zagen ze de grondstoffen voorraden in Chinese handen komen. Toch is de economische macht van de Afrikaanse landen aan het toenemen dankzij niet de grootdoenerij.

  Ook in India ziet men mogelijkheden om economisch de arme bevolking te betrekken bij de ontwikkeling van het land. De arme bevolking heeft te weinig geld voor de simpelste dingen. Toch zijn de honderden miljoenen armen een basis voor financieel succes voor bedrijven die daar op inspelen. Elke burger heeft in feite behoefte aan de dingen die wij als heel normaal beschouwen en waar wij allemaal over beschikken. In India is een lamp al een groot bezit voor de plattelands bevolking. Eén tv is voor een heel dorp het ei van columbus.
  Grootschalige bedrijvigheid levert werk op voor enkele mensen. Terwijl al die automatisering veel te duur is in verhouding tot de goedkope arbeid, die er voor het opscheppen ligt. Bovendien geeft normaal beloonde arbeid de mensen een succesbeleving. Grootschalige projecten gaan voorbij aan de mens en zijn behoeften. Het is iets voor extreem kapitalisten die goed zijn in geld tellen. Rücksichtloos.

 • no-profile-image

  Van Putten

  beste Onno mijn comment was absoluut niet negatief bedoeld maar wil er mee zeggen dat het langer duurt om klanten hun vertrouwen te winnen om veel geld te betalen voor een niche product.
  Dat is iets wat de eerder besproken nz melkfabrieken onderschat hadden.
  Succes en groeten uit nz

 • no-profile-image

  onno

  @ doe maar gewoon: De zaak is een beetje ingewikkelder dan dat je nu stelt. Dit plan is niet ontstaan op een zondagmiddag. We hebben dit in 4 jaar zorgvuldig plannen en onderzoek bereikt. We zijn ons terdege bewust van de impact die deze plannen zullen hebben. Als het gaat om 'geld binnen te harken", dan kan ik wel iets anders verzinnen dan landbouw. Maar ik ben veehouder in hart en nieren, dus daarom zoiets. De stichters hebben SERI( social and environmental responsible investment) hoog in het vaandel. De ROI die we moeten aanbieden, wordt niet meer, omdat we toevalling de plaatselijke bevolking kunnen uitknijpen of de mest in een beekje laten lopen,wat elders helaas wel gebeurd. WE krijgen ook geen bonussen of wat dan ook. Degene die zich niet aan onze interne protocollen houdt staat op straat met een rechtszaak. We willen duidelijk laten zien hoe het ook kan. EASTDAIRIES zal per project 500 locale mensen aanstellen, direct en ongeveer 2000 mensen indirect bezig houden. De afspraken zijn gemaakt om voor de lokale bevolking scholen te bouwen, op onze kosten. We gaan duidelijk een samenwerking aan met lokale boeren in plaats van alles op te kopen. Op ons eigen terrein wordt een agri business school gestart in samenwerking met een nederlandse HBO opleiding, waar we lokale mensen kunnen opleiden. etc etc. We kunnen dit alles doen, omdat we een omvang gecreeerd hebben die dit betalen kan. Rucksichtlos? Gelukkig is de lokale bevoling enthousiast.

 • no-profile-image

  maarten van wijk

  Mooi dat iedereen nu enthousiast is, ook de lokale bevolking. Hoe lang dit duurt en of er voldoende langdurig gemotiveerde werknemers overblijven is de grote vraag. Ik heb inmiddels al drie jaar in West-oekraine een gemengd bedrijf en nog geen een werknemer heeft het al die tijd samen met ons uitgehouden. Hier in de omgeving lopen heel veel mannen rond in de dorpen maar langdurig serieus aan het werk gaan is er niet bij.

  Veel succes Maarten

 • no-profile-image

  Patrick

  Hono ! Dat je project mooi en gedurft is zal niemand kunnen ontkennen. Dat daarvoor financiele middelen worden aangewend dewelke in GÉÉN enkel Oost blokland voor handen zijn is een goede zaak MAAAAAR Zowat alle beginners in Oost Europa hebben na enige tijd een eensgezinde ervaring en die is : Niets is zoals het zou moeten lijken zoals in vooraf-business -studie en cash flowplannen waren opgenomen.1001 factoren zullen plots ontstaan waar men voorafgaandelijk geen rekening mee had gehouden.
  veehouderij of het in Slowakije-Hongarije - Oekraine - Roemenie is het maakt niet uit maar in een van de grootste landbouw regioos van Europa gaat de dierhouderij sterk achteruit de reden daarvoor ervaar je maar als je geintegreerd bent in een van die regioos.
  Als geld natuurlijk geen rol speelt so wat maar dan zal het buget wel astronomisch en onuitputelijk moeten zijn , hopelijk zullen naar verloop van tijd de astronomische bedragen blijven komen ook als de realiteit meer dan 60% afwijkt van de planning dus een tip Rono hou voorafgaandelijk rekening met die 60% afwijking zodanig je de investeringspartners kan leren leven met deze mogelijke vorm van realiteitsafwijking .
  Veel ik ken héél veel plannen die gesteund waren als een uitstraling voor de regio enz maar op heden ken ik geen enkel die overeind is gebleven. want op de duur waren de varkens , koeien , slachthuis enz het slachtoffer om eenzijdig de kosten te gaan dragen terwijl ze er niet rijker op werden veel sucses !

 • no-profile-image

  onno

  Bedankt Patrick voor het advies. Ik ben het helemaal met je eens om voorzichtig te zijn met investeringen in een land wat je niet goed kent.
  Ik ben al 20 jaar weg uit Nederland en de laatste 5 jaar woon ik alweer vast in Ukraine en Rusland, een beetje tour of duty idee tussen de beide landen. Ik heb daar verscheidene projecten gedaan, dus niet alleen koffie en bier gedronken Helemaal een groentje ben ik dus niet meer

 • no-profile-image

  henri

  Ik zou het eerder prachtig vinden aan zo'n project mee te werken, en ik heb ook ervaring in Oost Europa. Ik kan dieren tellen, en weet hoe goed voer eruit moet zien...., tja dat is wat anders dan kritiek geven waarom iets niet kan!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''Wie niet waagt wie niet wint''. Investeerders die geld over de hand hebben, willen hun geluk in het oosten van de Oekraine beproeven. Zoals overal zal het ook hier wel eens mee en tegen zitten!!!... Natuurlijk wordt daar in de planning rekening mee gehouden, logisch!!!... De vragen, gedachten en ervaringen van Patrick deel ik ook!!!... Uiteindelijk is het de ''aanhouder die wint'' !!!, maar de hamvraag blijft; vinden jullie voldoende gemotiveerd personeel en blijven de investeerders enthousiast als de aanloopverliezen hoger uitvallen ???...

 • no-profile-image

  onno

  Uiteraard worden de uitdagingen niet onderschat. We zijn ons er terdege van bewust. Vraag blijft, als je als prive-veehouder of akkerbouwer jaar na jaar slechte resultaten behaald, wordt de bank (op dat moment investeerder) ook niet blij. Is bij ons niet anders. Gaat alleen om veel meer geld factueel, maar procentueel is het idee hetzelfde. Personeel is per definitie niet simpel, ,of je nu in Nederland zit, USA of Ukraine. Als je met 200 koeien in Nederland zit en 1 personeelslid, de man of vrouw loopt weg, krijg je het toch wel even heel druk. Ik weet wel, dan is er boerenhulp etc. Feit blijft. Met onze opzet, 500 man vast, lopen er geen 250 weg op een dag. Maar goed, we zullen zien. Ik zal jullie ervan mee laten genieten in de komende blogs. Er zullen wel periodes zijn waar onze critici "ik zei het toch..." zullen ventileren of" hij heeft gewoon geluk gehad" opperen. Leuk wordt het in ieder geval en zeer zeker interessant voor alle partijen die er bij betrokken zijn.

 • no-profile-image

  Han

  Onno ik begrijp, dat je heeeel veeeel van koeien weet en ze begrijpt. Voor dit project niet onbelangrijk, maar het begrijpen van de locale bevolking is mijn inziens van meer belang voor het slagen van het project. Ik kan me ook heel goed voorstellen, dat jullie alles op één lokatie willen onderbrengen. Hier zie ik wel de nodige logisitieke uitdagingen ontstaan tijdens de oogst van ruwvoer en de afvoer van Digistaat en nog overgebleven mest. Hier gaat het over zeer grote hoeveelheden in zeer korte tijd. Op het bedrijfsterrein zal het jullie nog lukken, maar als de infrastructuur in jouw gebied net is als in grote delen van de Oekraine zal dit de nodige kopzorgen geven. Ik heb ervaring met de aanvoer van de oogst van 20.000 ha brouwgerst via de welbekende "karresporen" genaamd straatweg naar de fabriek. (project Interbev) Deze transport gaat dan nog verdeeld over een groot deel van het jaar. eerst tussen opslag in lokale loodsen uit het verre verleden.

 • no-profile-image

  onno

  @Han. Ik weet van koeien dat als je links achter ze gaat staan ze in de regel naar rechts toe gaan.
  Je hebt ook gelijk met het logistieke gedeelte van het verhaal. Minimaal 100 vrachtwagens per dag, gemiddeld. Daarom hebben we bij het project in de Ukraine ook eigen aansluiting op de spoorwegen. Dat moet ook,want de karresporen in de Ukraine zijn huiveringwekkend en erg vervelend voor de assen van vrachtwagens en auto's. Ik snap ook absoluut niet wat ze in Kiev gedaan hebben met al dat geld vanuit Brussel en Washington voor verbetering van de infrastructuur. Waarschijnlijk terugstort naar Zwitserland, op naam van Yushenko en Tymoshenko..

 • no-profile-image

  Patrick

  Onno - Han en Piet.
  Han jouw ervaringen over logistiek deel ik ook in Hongarije . Het zijn hier echt soms filles bij de transport van granen oa dit tot wanneer je der eens zelf voorstaat.
  Toen ik een luxe 20 ton kipper kocht een zaakje van meer dan 30.000 euro (dealerprijs(!)) dacht ik zo in mijn eigen , je bent gek deze uitgave terwijl je van de baan gereden word door kiptransport.
  Ben ik blij deze te hebben al is het voor een transport van 160 km ( 80-80) dan nog een flexibele oplossing.
  Het is altijd iets met die transporten heb je ze niet nodig dan bieden ze je aan heb je ze nodig dan heb je ze niet.
  Goedkoop zijn die niet altijd..
  Het lijkt mij haast een must om zelf de basisbehoeften in huis te hebben voor transport allerlei. Want of het Rusland Ukraine Hongarije Nederland of Belgie is 1 km is in het Oosten even lang dan in het westen en vooral die 1 ha is 10.000 m2 in het Oosten net zoals in het Westen en dat word wel eens vergeten , het lijkt wel of spreken van duizend ha in het Oogsten hetzelfde is als spreken van lapje grond in Amsterdam (een lapje noemen we in Vlaanderen een schijthoek)... .
  Maar ik dacht aan die blog deze namiddag toen ik echt ,,the communist" aan het spelen was . Die maisboeren hier schoffelen ieder jaar hun mais , ik zei altijd die zijn gek in kurkdroge grond gaan schoffelen.
  Wel nu zag ik op enkele stukken ( gronden voor het eerste jaar in gebruik vroegere gebruiker was een echte bielarusboer...) waar de groei op bepaalde plaatsen achter bleef Een toevallige bespreking gisterenmorgen met 2 grootheden uit de buurt ( LB ingenieurs op rust en met enige staat van dienst ) leerde mij dat ze ook dat probleem hadden en schoffelen voor hem de eerste prioriteit was(bodemverluchting na de vele regen).
  Dus zo gezegd zo gedaan de stoppende Bielarusboer zijn maisschoffel even overgekocht voor 800 euro en zo waren we vandaag in de voetsporen van de Oostblokkers.
  Dus zeggen dat wij als Westersen het alle beter kunnen geen sprake van je kan soms veel leren van Oostblokkers .
  Volledig afstand nemen van hun wijsheid is verkeerd .
  Onno Los van dit hierboven telt ook het spreekwoord : Wat je zelf doet doe je het best. Wel dat is hier zekers zo en als het overzichtelijk blijft heb je dat in de hand . Maar als je groot en zeer groot super groot bent ben je afhankelijk van Oost Europees personeel en dat is nog wat anders . Eigenaardig vrees ik deze ervaringen bij Han en Piet ook al te hebben gezien. Ze kosten nie veel maar in 90% van de gevallen is 1 West Europeaan gelijk aan 2 Oosteuropeanen wat dan ook betekend dubbel inspanning om evenveel te bekomen als bij Westers Personeel. Ik weet een ding ben je als megaboer afhankelijk van je personeel dan gaat hetgene wat je verdient naar het personeel en blijft er niets over voor jezelf zekers weten ! En Westerse invloeden (die iets betekenen) steken bij Oost Europeanen vergeet het.

 • no-profile-image

  Denemarken

  Hallo Onno,
  Wat leuk om iets over jouw ambitieuze plannen te lezen in Oost Europa. Dus daar ben je heen gegaan. Je was al een tijdje spoorloos, maar natuurlijk ging je je horizon verleggen naar een andere werkgebied. Je hebt ook veel ambitieus werk verricht in Denemarken.
  Er zijn hier nog een heel aantal boeren die graag weer met jou in kontakt zouden willen komen. En geloof me, dat is niet omdat ze je advies nodig hebben...

 • no-profile-image

  Doe maar gewooon

  Vanuit de Zevende Hemel wens ik je veel succes toe Onno. Dat het een écht duurzaam bedrijf mag worden. Voor jou, de investereerders en vooral ook voor de plaatselijke bevolking, de Jan met de Pet en Mien met de muts. Zoals Patrick al heeft aangegeven hoop ik dat je uit de klauwen kunt blijven van de corruptie.

 • no-profile-image

  wilbert majoor

  Hallo Onno,

  Leuk om dit even te lezen zou het leuk vinden om je weer een keer te spreken.
  Nu even het volgende er is een vriend van mijn vader die in Brazilie woonachtig is, hij is benaderd door een supermarkt aldaar voor het opzetten van een melkveebedrijf van een paar duizend koeien hij vroeg aan mijn vader of. Hij daar iemand voor wist. Toen dachten wij aan jou als je interesse hebt bel dan even met mij of mijn vader zijn nummer is 0620283522 of naar mijn nummer.
  Groet WilbertM

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.