Rundveehouderij

Achtergrond 177 x bekeken 1 reactie

Hogere melkprijs stimuleert quotumhandel

Aanzienlijk meer activiteit in de afgelopen week. Dat gold met name de maandag en dinsdag. Zodra de melkprijs juni van FrieslandCampina bekend werd, deze werd met €2,80 per 100 kg verhoogd, meldden de aspirant-kopers zich. Aanvankelijk is veel gekocht voor €19,25, waarna de prijs opliep naar €19,50. Het aanbod droogde gaandeweg op, althans voor die prijs. Later in de week bekoelde de activiteit.

Ook leasemelk is vlot verhandeld, tegen een maximum van €4,70. Daaronder is weinig aanbod meer. Er is opvallend gehandeld in grotere porties, van gemiddeld ruim 50.000 kg, met uitschieters naar 200.000. Dat geldt zowel voor koopmelk als voor leasemelk.

De quotumhandel verloopt qua volume en schaalgrootte duidelijk boven vorig jaar. Dat wil zeggen: niets zo heel veel meer transacties, maar met grotere partijen tegelijk. Naar verwachting zal de handel nu weer bestendigen en terugvallen naar hetzelfde rustige niveau van de afgelopen weken. Dit verschijnsel is nu al drie maanden achtereen waar te nemen. Vooral de melkprijs van FrieslandCampina is in deze toonaangevend.

Prognose: Stabilisatie op dit niveau

Eén reactie

  • no-profile-image

    john

    De waan van de dag regeert weer. Toen vorig jaar de melkprijs op een dieptepunt zat, gelde dat niet voor de quotumprijs. Er wordt te weinig nagedacht op fe lange termijn. Het is zo 2015 en dan zullen de voer- en vee- en mestprijzen flink stijgen. Plus bij velen telt de afschrijving van quotum nog 'lekker' mee. In Nederland zal de gemiddelde kostprijs nooit kunnen concurreren met de welreldmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.