Rundveehouderij

Achtergrond 518 x bekeken

Melkprijzen houden goed stand

De prijzen voor boerderijmelk in Duitsland, Denemarken, Nederland en België stabiliseren, na vrijwel doorlopende stijging sinds het voorjaar. Het was vorige week aanleiding voor FrieslandCampina om de garantieprijs voor december ongewijzigd te laten. Net als in november bedraagt de garantieprijs €35,65 per 100 kilo melk. De gemiddelde garantieprijs voor het hele jaar wordt daarmee €32,39. Dat is op een cent na €6 hoger dan het gemiddelde over 2009.
De garantieprijs geldt voor 100 kilo melk met 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit en is exclusief btw. De prijzen voor vet en eiwit die FrieslandCampina betaalt, het fundament onder de melkprijs, zijn in december wel gewijzigd. De vetprijs over december is uitgekomen op €4,07 per kg, ofwel €0,05 lager dan in november. De eiwitprijs is verhoogd met €0,04 naar €5,98. Volgens de berekeningsmethodiek van Boerderij komt het melkgeld over december daardoor uit op €35,72 bij een jaarlijkse leverantie van 500.000 kg. Dat is weliswaar minder dan in november, maar dat is het gevolg van de met €2,65 verlaagde herfst/wintertoeslag. Via de vet- en eiwitprijswijziging komt er €0,08 korting bij. Dat is om goed uit te komen met een variabele inhouding die via de eiwitprijs wordt terugbetaald aan de melkleveranciers. Geen echt prijseffect dus.
De melkprijzen maken ook bij de andere zuivelaars pas op de plaats, bij een ten opzichte van vorig jaar aanzienlijk hoger niveau. De ontwikkeling van de vetprijs weerspiegelt de situatie op de wereldmarkt: even adempauze.

Prognose: minstens stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.