Rundveehouderij

Achtergrond 163 x bekeken

Turkije houdt prijs rosévleeskalveren overeind

Hoewel de export van rosékalfsvlees naar Turkije maar een klein deel uitmaakt van de totale Nederlandse uitvoer van dat vlees, houdt de Turkse belangstelling de prijzen van rosévleeskalveren toch overeind.
In totaal gaat er vlees van zo’n 500 rosévleeskalveren naar Turkije. Op een totaal aantal slachtingen van enkele duizenden dieren is die export dus niet van zo’n groot belang. Doordat het rosékalfsvlees in Turkije meer geld opbrengt dan in Europa, is de export naar dat land toch interessant voor de Nederlandse kalfsvleessector. In Europa verdienen kalfsvleesbedrijven geen droog brood op de verkoop van rosékalfsvlees met de huidige inkoopprijzen van rosévleeskalveren.
Het aanbod van rosévleeskalveren is normaal. De prijzen van alle rosévleeskalveren blijven deze week gelijk. Jonge rosévleeskalveren noteren daarmee €3,45 tot €3,50 per kg geslacht-gewicht. Dat is 30 cent per kg meer dan een jaar geleden. De prijs van oude rosévleeskalveren blijft €3,20 tot €3,25 per kg geslacht-gewicht. Dat is ruim 40 cent per kg meer dan eind november 2009. Houders van rosévleeskalveren beuren daarmee hogere prijzen van hun slachtrijpe dieren dan de kostprijs. Dat was ook wel eens anders.
De afzet van blank kalfsvlees loopt moeizaam prijshoudend (€4,55 tot €4,65 per kg). Het aanbod van blanke vleeskalveren is normaal. Kalverslachterijen gaan de komende weken volop werken voor de feestdagen aan het eind van het jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.