Rundveehouderij

Achtergrond 277 x bekeken 9 reacties

Pa en ma beslissen, opvolger kijkt toe?

Jongeren zijn vaak mondig, staan midden in de wereld en zijn handig met de computer. Wat raar dan dat ze op de boerderij zo weinig meebeslissen. Want dat blijkt bij het lezerspanel.

Een bedrijf is geen democratie, dat weet iedereen. Vaak worden zaken zo verpakt omdat dat prettiger klinkt (‘nu mag je even dit of dat doen’), maar uiteindelijk is het gemiddelde bedrijf toch een verlichte ‘dictatuur’ waarin niet de meeste stemmen gelden, maar de visie van de sterke man of vrouw die ter plekke de dienst uitmaakt. De rest voert dat, al of niet met inbreng van eigen ideeën, uit. Ik vind het niet erg, maar laten we er wel eerlijk over zijn. Wie die dictatuur niet wil, moet lekker democratisch een eigen bedrijf beginnen en daar de scepter zwaaien, of werkloos thuis gaan zitten en daar soeverein de baas zijn.

Aanstormende boer doet zelden administratie

Maar goed, tijden veranderen. Ook in de landbouw. De baasjes die iedereen rondcommanderen, kunnen op minder begrip rekenen dan vroeger. Daarnaast is menig boerenbedrijf een schip met meerdere kapiteins. Laten we zeggen: Vader, Moeder en Opvolger. Zeker als men samen ondernemer is en bijvoorbeeld in maatschap zit. Daarom zou je denken dat op veel boerenbedrijven die opvolger nauw betrokken is bij de strategische en zakelijke ‘kernactiviteiten’. Dus niet alleen bij het koeien melken of aardappels rooien, maar ook bij de financiële handelingen en strategische keuzes rondom dat melken en rooien. Maar hier zit hem de kneep. Zijn opvolgers wel zo nauw betrokken bij besluiten en financiën? En krijgen ze die kans? De uitkomsten van het lezerspanel, deze week, roepen hierover twijfel op.

Want als je aan de honderden panelleden vraagt: wie doet nou de administratie op jouw bedrijf, is dat in 4 procent van de gevallen de bedrijfsopvolger. Dat lijkt me niet erg veel. Juist die opvolgers moeten het bedrijf gedurende hun ‘aanlooptijd’ toch van binnen en buiten leren kennen, juist ook financieel-economisch?

Ook bij de besluitvorming spelen opvolgers meestal geen doorslaggevende rol, zo suggereren de cijfers. Meestal is het toch pa die de knoop doorhakt. Lees er meer over op de panelpagina in Boerderij, dinsdag 2 februari.

Opvolgers hebben vaak de nieuwe ideeën

Dat opvolgers kennelijk lang niet altijd veel in de melk te brokken hebben bij de financiële gang van zaken en de besluitvorming, verbaast des te meer omdat zij wel de jonge generatie vormen, met de jongste sectorkennis (vers van mas, has of universiteit) en vaak vol nieuwe ideeën. Want dat blijkt weer wel: gevraagd van wie in het bedrijf meestal de nieuwe ideeën of voorstellen voor vernieuwing of een andere werkwijze komen, zegt 22 procent: helemaal of gedeeltelijk van de opvolger.

Geef ook uw mening!

Wilt u ook uw stem laten horen? Geef u dan op voor het Boerderij-lezerspanel.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Joost deze uitkomst behoeft niemand te verbazen.
  Het leven bestaat nu eenmaal uit levens fasen en die bepalen weer het gedrag van het individue.
  De opvolger is op een leeftijd, waarbij de technische interesse het nog wint van de econmische en sociale interesses. Ookal zal de economie en sociale / politieke omstandigheden aantonen dat er op termijn geen levensvatbaar bedrijf mogelijk is, zal de gedreven opvolger denken dat de techniek deze problemen op termijn helpt oplossen. Hij is bereid ter wille van zijn ideaal de kop in het zand te steken en voor veel ouders geldt dit ook.
  .

 • no-profile-image

  hvw

  schrijf hier eens een goed artikel over in de boerderij,het is een groot probleem op veel bedrijven.Ouders geven de opvolger weinig kansen.

 • no-profile-image

  boerin-uut-Salland

  Het word tijd dat ouders gaan inzien dat de nieuwe generatie volwassen geworden is, en hun collega volwassene zijn, en niet het onmondige kind, op 40 jaar nog niet zelf mogen beslissen, maar wel de beoogde opvolger al 5 jaar in maatschap hoe doe je dat.
  Asjeblieft zet dit artikel op een goede plaats in de boerderij en al die andere vakbladen, vee en gewas, agd, akkerbouw enz enz.
  Ouders moeten leren loslaten inzien dat ze hun kind opgevoed hebben het goede voorgedaan hebben, en nu mogen ze het zelf toepassen, maar pa denkt alleen maar, zoals het vroeger ging was het beter, al die moderne dingen deugen niet, ma moet nog steeds de scepter zwaaien in de melkstal maar denkt niet na over de nieuwe hygiene met handschoenen melken, en voorbehandelen zelfs het nabehandelen is een crime, dat dit spul niet meer zo best is als vroeger, en als je het dan ook nog niet goed aanbrengt je net zo goed niet de nabehandeling kan doen, maar je mag er niets van zeggen want dan weet je het niet ben je eigenwijs, en wil je niet luisteren naar de oudere ervarene, en heb je het helemaal mis, alle goede raad van veearts, melkmachine deskundige en voedseladviseur ten spijt.
  Die krijgen allemaal een vriendelijk knikje en ja en amen, maar zodra je erover verder wilt praten krijg je een grote mond al die moderne fratsen zoals het vroeger was ging het ook goed.
  En wij de jonge boer(in) en dus de opvolgers maar worstelen met problemen van uierontstekingen en te hoge celgetallen, wetend dat we er wat aan kunnen doen maar het niet mogen toepassen, dus een dagelijkse frustratie, en het gevoel met de nek in de stront te staan en er maar niet uit kunnen komen.

 • no-profile-image

  Han

  Boerin uut Salland. Als de beoogde bedrijfsopvolger niet ingrijpt, komt hij niet onder het >juk< van pa en ma uit. Ik heb maar 1 advies, stel de eis pa er uit of de opvolger er uit. Er zijn meer mooi banen in de landbouwwereld. Door modderen met elke dag stess met de oude boer geeft geen levensvreugde en zal een extra belasting worden voor jullie relatie.

 • no-profile-image

  wouter

  dat de vader het laatste woord heeft zie ik ook om me heen en ook op het eigen bedrijf maar vanaf het 2e jaar in maatschap gaat alle administratie en strategische beslissingen over mijn bureau. inderdaad is het wel eerst wennen in mijn studententijd was 100 euro nog veel geld en opeens koop je voor 50.000 euro aan quotum maar dit is de enigste manier om het je eigen te maken. de rijkdom van een maatschap is dat je plannen getoetst worden en je je maten moet overtuigen met een goed plan. dit goede plan moet ook vaker door de opvolger opgesteld voorts er een adviseur wordt ingeschakeld. dit geeft de opvolger veel meer inzicht in financieele kengetallen.

 • no-profile-image

  cornelis

  Het kan nog gekker hoor, ik heb van een overdrager gehoord dat bij hem het grote probleem was dat hij en zijn vrouw niet van de woning afwilden voor zijn inmiddels een gezin hebbende 40-jarige opvolger.

 • no-profile-image

  Ex opvolger

  Schitterd bericht waar veel te weinig aandacht voor is .
  Zeer veel jonge bedrijfs-opvolgers worden altijd aan de kant geschoven kunnen hun mening niet vrij gegeven .
  Ik heb bijna 20 jaar gewerkt op 't bedrijf van mijn ouders . Ik heb nooit de kans gekregen , van mijn vader en moeder mocht niet in maatschap van hen was niet nodig volgens hun . Maar altijd als KIND op bedrijf in de boekhouding gestaan . Er werd gezegd straks kom jij aan de beurt . Maar Nu na 20 jaar ben ik door de strijd thuis in de positie gekomen dat er : geen loonbelasting is betaald , geen pension is opgebouwd , geen geld voor mij is uit 't bedrijf waar je altijd voor hebt gewerkt . Pa en Ma zijn altijd nog degene die eigenlijk mijn spaargeld in handen hebben . Er werd altijd gezegd wij kunnen 't zelf wel regelen daar hebben we niemand bij nodig .
  Nu ik zelf in de problemen zit krijg je van steeds meer jongens te horen dat hun precies de zelfde problemen hebben en de enigste manier om er mee te leven is je mond houden . Je Bent NOG steeds Afhankelijk van je ouders daar zit namelijk nog steeds 't spaargeld van mijn leven op de boerderij . Het is schandalig dat je door je eigen goedheid als straf dat je geen opvolger bent geworden op je geld mag wachten .
  Schrijf hier maar eens een goed bericht over in de vakbladen dan kunnen veel jonge bedrijfs opvolgers eens een gesprek aangaan met de ouders hun ouders voor dat 't ook voor HUN niet goed geregeld wordt .

 • no-profile-image

  toekomstig opvolger??

  Hallo,

  wat een mooi artikel! Ben ook benieuwd wat er precies geschreven wordt in de boerderij. Zit in maatschap met vader, maar nu dikke problemen. Je arbeid is heel erg welkom, maar voor de rest mag je je nergens mee bemoeien. Pa regelt de zaken wel en als je het er niet mee eens bent doet pa toch zijn zin. Hulp in schakelen kan tot op zekere hoogte, maar de rest zoeken we zelf wel uit. Niet uitpraten van de problemen die spelen is heel erg. Daarnaast dingen vanuit het verleden weer ophalen en deze nooit vergeten. Het is echt een drama om in maatschap te zitten en het loopt niet. Vader wil niet loslaten en wil ook wanneer hij op leeftijd is geen baan maken voor de opvolger. Mensen overdragers onthoudt dit: denk je eigen in hoe je jezelf zou voelen in zo'n situatie en geef de opvolger de kans. Maak niet te veel kapot, want dat is mogelijk voor de rest van je leven. Vasthouden en aangeven er niet mee te willen stoppen is gewoon een blokkade erop zetten die niet nodig is. Laat de opvolger alles maar alleen regelen en zelf kun je rustig aan gaan doen en vooral meer genieten. Geen verplichtingen meer en er is heus wel genoeg geld over om van te leven en een huis te huren / kopen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik heb de eerste jaren ook veel problemen gehad met mijn vader. Maar ik was ook extreem vooruitstrevend. Ik deed het gewoon zoals ik wilde. Dat gaf veel problemen. Het probleem werdt opgelost toen er een lokatie bij kwam. Toen kon ik daar mijn ding doen en mijn vader kon op het oude bedrijf het zo doen als hij meende dat het goed was. Dit was super. Zeker gezien dat wij ieder op onze eigen manier naar mijn mening zeer goede boeren/ ondernemers zijn. Mijn vader een beetje traditoneler en ik alles uit proberen. Zo kon ik mijn fouten maken. Daar leer je echt veel van. Dus ik kan iedereen aan raden. Begin meteen met werken op je eigenbedrijf. Koop zo snel als mogelijk een lokatie erbij. Als dat niet gaat huur er dan één. Doe het dagelijkse werk niet samen. Overleg wel de toekomst strategie en laat de lokatie's van elkaar profiteren. Als de ouders er dan mee stoppen ben je gewend om met een bedrijfsleider te werken die je op zijn manier de bedrijfsvoering laat regelen en die je afrekent op resultaten. Dan ontwikkeld het bedrijf en je ontwikkeld je zelf.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.