Rundveehouderij

Achtergrond 1758 x bekeken 9 reacties

Melk je schapen niet!

Als de autoriteiten schapen gaan onderzoeken op Q-koorts, kan dat een nog massalere ruiming worden dan bij de geiten. Melk bij twijfel daarom de schapen niet.

Als je een vleesschaap gaat melken, wordt het een melkschaap. En als je een geit uit een groot koppel overbrengt naar een kinderboerderij, wordt het een kinderboerderijdier. Dit zijn feiten die los staan van Q-koorts. Zodra je een en ander echter met elkaar in verband brengt, wordt het anders. Dan wordt een vleesschaap zodra je het gaat melken gevaarlijk. En dan wordt de besmette geit die je van een melkgeitenbedrijf naar een kinderboerderij brengt, ongevaarlijk. Epidemiologisch bewezen.

Schapen staan opeens volop in de schijnwerpers in verband met Q-koorts. Een collega van me berekende dat als in Duitsland één schaap 299 mensen kon besmetten, dat acht schapen goed zijn voor alle Q-koortsbesmettingen in Nederland het afgelopen jaar. Rekenkundig bewezen.

Schapen en geiten hebben veel gemeen

Hoewel ik de verschillen tussen schaap en geit groter vind dan de gelijkenissen, al was het alleen al qua gedrag, zijn er toch overeenkomsten. Zo worden ze allebei ondergebracht in de categorie 'kleine herkauwers' met internationaal vrijwel dezelfde dierziektewetgeving.

Dikke-knieënziekte

Ook zijn schapen en geiten allebei gevoelig voor het Maedi-Visna-virus, wat bij geiten leidt tot CAE oftewel de dikke-knieënziekte en bij schapen tot de beruchte zwoegerziekte. En ik zeg het er maar even bij: dit virus is voor mensen absoluut ongevaarlijk.

Bultenziekte

Nog zo één is CL oftewel de 'bultenziekte', genoemd naar de ontstoken lymfeklieren die deze kiem veroorzaakt. Een bacterieziekte die in ons land met geiten vanuit Frankrijk is geïmporteerd en die met zeer veel inspanning weer is uitgebannen. De kiem komt in onder meer Australië en de VS ook veel voor onder geiten en schapen en zorgt daar voor veel afgekeurde schapenkarkassen. Ook mensen kunnen deze kwaal oplopen, maar er zijn wereldwijd maar enkele gevallen bekend.

Coxiella burnetii

En dan de Coxiella burnetii. Het is zeer waarschijnlijk dat de Q-koortskiem het best gedijt in geiten en dat geiten dus de grootste uitscheiders zijn, gevolgd door het schaap. Honderd procent zeker is dat ook vrijwel alle andere diersoorten gastheer voor de kiem zijn en dat het beestje overal voorkomt.

Ziek door schapen van kinderboerderijen

Het is waarschijnlijk dat een klein aantal geitenbedrijven een hoge uitscheiding en een flink aantal zieke mensen heeft veroorzaakt, maar we weten vrijwel zeker dat niet alle Q-koortsinfecties bij geiten vandaan komen. Het is nu al waarschijnlijk dat er op minstens twee plekken door schapen een verhoogd aantal Q-koortspatiënten is veroorzaakt. Net zoals we dat weten van enkele kinderboerderijen. Ook epidemiologisch bewezen. En het is bijna zeker dat we er dit jaar meer zullen vinden; zowel door besmette kinderboerderijen als schapen.

Als ze schapen onderzoeken, wordt het ook ruimen

Stel dat het RIVM met swabs alle schapen gaat onderzoeken, én stel dat Gerda Verburg het goed heeft dat één kiem op zo'n swab kan worden aangetoond, stel ook dat het CVI gelijk heeft dat die swabs net zo betrouwbaar zijn als het tankmelkonderzoek (een positieve swab betekent een besmet bedrijf), én stel ten slotte dat VWS-minister Klink vindt dat moet gelden: 'gelijke monniken, gelijke kappen', waardoor dus het besluit zou vallen om ook schapenbedrijven ruimen. Dan is het 100 procent zeker dat, als ze snel zijn, er nog veel meer schapen dan geiten geruimd gaan worden.

Als je twijfelt, schapen niet melken!

Nog een feit: als je je melkschapen niet melkt, worden het vleesschapen. Zo lang Klink nog twijfelt en je wilt je melkschapen niet kwijt, ga ze dan niet melken! Als het RIVM en Klink doorzetten, dan maakt het niet meer uit.

Stop het ruimen!

Vervolgens is het weer zeer waarschijnlijk dat er dit jaar ook mensen worden gevonden die mogelijk besmet zijn door paarden, katten en honden. Of misschien zelfs door koeien. Maar we weten weer vrijwel zeker dat paarden, katten, honden en koeien niet geruimd gaan worden. Het huisdierenbelang, het paardenbelang én het koeienboerenbelang gaan boven de volksgezondheid, om even NOS-termen te gebruiken.
Ik hoorde net dat de eerste vruchtwaterpuncties van geruimde, gevaccineerde geiten achter elkaar negatieve uitslagen laten zien. Stop deze afschuwelijke exercitie nu en steek alle energie in vaccinatie!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sjaak

  Meekma, je hebt helemaal gelijk, de ruimingen zijn van mens en dier uit gezien onnodig. De ruimingen door Gerda geitenlokker zijn te waanzinnig voor woorden, want als een mens Q-koorts heeft is er antibiotica voor de klinische gevallen. Dit had bij de geiten ook gekunt. Met daarnaast een enting tegen de ziekte(evt ook mensen). Probleem opgelost!!!! Dezelfde oplossing is er bv ook voor een op Q-koorts gelijkende ziekte als chlamidophyla, dit werkt ook super.

 • no-profile-image

  Guus

  Ze kunnen ook gewoon zeggen dat ze van dze sectoren af willen.
  Dat is eerlijker voor de boer en dier.
  En wat als ze ook koeien en paarden e.d. gaan ruimen dan hebben ze echt oorlog met gevechten en alles erbij.

 • no-profile-image

  ook geiten ( en mensen)

  Prima stukje weer! Ga zo door en ze komen een keer tot bezinning

 • no-profile-image

  boer pieter

  maar worden er alleen in nederland dieren geruimd? en hebben ze alleen hier last van qkoorts of verbeeld ik mij dat?

 • no-profile-image

  Sheep

  Nee... Frankrijk heeft ook last van deze ziekte... maar in frankrijk word geent. ( Zie elders op boerderij.nl )
  Eerlijk gezegd lijkt mij enten toch de beste oplossing...
  Door bedrijven te ruimen raakt nederland de ziekte niet kwijt.
  Zeker niet als er word gekeken naar boerderij-dier of kinderboerderij-dier.
  Een geit of schaap op een kinderboerderij heeft evenveel kans op een ziekte als Q-koorts...

 • no-profile-image

  Laurens Jan

  Jammer dat Gerda niet wordt gemolken. Na de geiten en de schapen komen de varkens en de koeien.

 • no-profile-image

  wg

  laat het maar een keer goed los komen hier en dan met de vuist op tafel .harde acties.

 • no-profile-image

  Guus

  potten kun je niet melken maar wel ruimen...

 • no-profile-image

  Hennie

  Sjoerd, heb je enig idee wat de prijs per liter voor de schapenmelk is?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.