Rundveehouderij

Achtergrond 740 x bekeken 3 reacties

De gezondste kaas van de hele wereld

De Denen sturen hun koeien naar de zonnebank en de Noren presenteren de gezondste kaas ter wereld.

Hoe is het verder gegaan met de revolutionaire Noorse dieetmelk? De week na het schrijven van de blog speur ik de Bondebladet en internet af op zoek naar meer nieuws. Dat vind ik niet. Wel een bericht in Norsk Landbruk: Denen onderzoeken of de koe een vitamine D-fabriek kan worden. Daarmee kun je dan mensen die lijden aan een tekort aan deze vitamine de winter door helpen. In het eerste deel van het onderzoek wordt bekeken in welk deel van haar lichaam de koe deze vitamine aanmaakt. In het tweede deel van het onderzoek worden koeien het solarium ingestuurd. Zo kunnen de onderzoekers uitvinden welk licht de meest optimale productie geeft. Het moet toch niet veel gekker worden! Zie je het al voor je? Een koe op de zonnebank? Ik hoop maar dat de Denen loopstallen hebben waar massa’s zonnebank-tl-buizen hangen. Dat scheelt een hoop gedoe en betekent een leuk bruin kleurtje voor boer en boerin.

Eerste ter wereld

Uiteindelijk vind ik een bericht op de site van Tine-meieri, getiteld: ‘een nieuwe, natuurlijke, gezondere kaas’. Anne Sofie Biong legt uit dat er al langer kazen bestaan waarin het melkvet vervangen is door plantaardige vetten. Maar waarschijnlijk is Tine als eerste ter wereld erin geslaagd de vetsamenstelling op natuurlijke wijze te veranderen.

In de tabel horen de groene staven bij de projectkoeien die het dieet volgen. De blauwe staven tonen de hoeveelheid vetzuur in de normale melk. Het cholesterolverhogende palmitinezuur is teruggebracht en het onverzadigde oliezuur, dat een gunstige invloed op de cholesterolspiegel heeft, is gestegen. Samen goed voor een gezondheidswinst van bijna 40 procent. Theoretisch zal de gemiddelde Noor die ‘gewone zuivel’ vervangt door deze kaas, zijn cholesterol met 12 procent kunnen verlagen. Net zoals hij dat ook kan bereiken door cholesterolverlagende middelen te slikken. Kopen dus, die kaas!

Tine Engfrisk

De kaas ligt vanaf 1 september in de Noorse winkels onder de naam ‘Tine Engfrisk’ (eng = weide, frisk = vers, gezond). De kaas is te koop in plakjes (130 gram) en in een 400 grams blok. Per 100 gram is de hoeveelheid vet 22 gram, waarvan 13 gram verzadigde vetzuren. Tine denkt dat de kaasliefhebber deze nieuwe kaas wat smaak betreft meer zal waarderen dan de reeds bestaande ‘light- en minder-vet-kazen’.

Rai-rai-project

De 43 boeren die aan het project hebben deelgenomen, wonen allemaal op Jæren. Dat is een kuststreek onderin Noorwegen die door het milde zeeklimaat geschikt is voor raaigras. De koeien krijgen dit gras via de weidegang en ingekuild. De rest van het dieet bestaat uit het speciale krachtvoer dat ontwikkeld is in samenwerking met mengvoercoöperatie Felleskjøpet. Eén van de boeren die in het diepste geheim hebben meegedaan aan het project, is Rune Haugland. “In de stal ging alles gewoon door, zoals het altijd ging. Enige uitzondering was dat ik niet wist wat voor krachtvoer ik voerde. En dat er iets vaker Tine-volk langs kwam”, vertelt hij lachend. Hij dacht dat het ging om een nieuw type melk en was nogal verrast toen hij tijdens de presentatie, tegelijk met journalisten en andere genodigden, te horen kreeg dat het om kaas bleek te gaan.

Vrijdag 4 september ben ik even naar de supermarkt bij ons in het dorp gefietst. Ik wilde een foto van de kaas in het schap maken en de prijs te weten komen. En natuurlijk wilde ik weten hoe deze kaas smaakt. Maar helaas, de kaas ligt in Bessaker nog niet in het schap.

Foto

 • GXDOWNLOADS-BOE009429D01

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Liesbeth

  In oktober kom ik de kaas persoonlijk even proeven in Bessaker! Er is zoveel aandacht besteed aan de ontwikkeling van dit product, ben benieuwd naar de smaak. groetjes Liesbeth

 • no-profile-image

  Rinet

  Hoi Vera, zoals jullie meedoen aan een project doen wij dat hier langs de Waddenkust met de 'Waddenkaas'. Ook dit product ligt niet in Nederlandse winkels maar in Duitsland onder de naam 'Deichgold'. Een kaas voor op een feestje met een lekker wijntje erbij... Ik lees je blogs altijd met veel plezier zo ook in het verleden over het probleemloze afkalven van Noors/Zweeds roodbonte koeien. Wij hebben nu onze eerste Peterslund (zweedsrb stier) aan de melk en idd dat afkalven gaat toch zo ontzettend gemakkelijk. Ik had na het melken 's av. even gevoeld of ik het kalf al kon voelen, niet dus. Dus dacht ik 'rustig tijd om te eten, praatte nog even na met onze hulp' en na een uur keek ik nog even weer bij het kalf... Dáár kwam het aan, ook nog een koekalf en alles supervoorspoedig gegaan. Dus wat mij betreft voor herhaling vatbaar. Vaars net bij de eerste melkco geweest en 102 lactatiewaarde, en dat met 3spenen, want helaas als 3speen gekalfd... Wat zijn de overige werkzaamheden nu in Noorwegen? Kuilen? Is er mais? Succes met al jullie werkzaamheden... Groetjes, Rinet Baar

 • no-profile-image

  H. Nijland

  Kijk op www.caas.eu

Of registreer je om te kunnen reageren.