Rundveehouderij

Achtergrond 591 x bekeken

‘Melkprijsafspraken op termijn mogelijk’

Henk van de Steege beseft dat Steegro Dairy ook na de overname van Vrebamel een kleine speler is. Maar wel een waar je als melkveehouder op termijn de melkprijs voor een bepaalde periode vast moet kunnen zetten.

Vanwaar deze overname?
,,Volume is belangrijk om je handel goed te doen qua transportafstand en logistiek. Maar ook aan de afzetkant heb je iets meer power. Er zijn gewoon partijen die 20 tot 30 miljoen kilo melk per jaar vragen. We zitten nu wat steviger in het zadel. Wat ook mee speelt is dat afnemers shopten bij Vrebamel en bij ons. We werden tegen elkaar uitgespeeld. Bij een tekort aan melk is dat geen probleem. In een periode waarin het wat minder gaat zoals nu heb je daar last van. Nu Vrebamel en Steegro Dairy samengaan, zijn we nagenoeg de enige aanbieder op de vrije markt.’’

Wat verandert er voor Vrebamel-klanten?
,,Nu heel weinig. Op termijn een betere melkprijs omdat het aanbod en de afzet meer worden gebundeld.

Heeft Vrebamel contractuele prijsafspraken met boeren die jullie over moeten nemen?
,,Nee, wel met afnemers dus die nemen we gewoon over.’’

Om hoeveel boeren gaat het totaal?
Henk van de Steege twijfelt even, wil liever geen exacte aantallen noemen en houdt het op ‘een paar honderd boeren die samen jaarlijks een paar honderd miljoen kilo melk leveren’.

Dat is toch allemaal kinderspel vergeleken met FrieslandCampina?
,,Als FrieslandCampina en bijvoorbeeld een buitenlandse speler zich kwaad maken kunnen ze ons kapot maken. Maar als je het goed doet hoef je daar niet bang voor te zijn.’’

Bestaat Steegro Dairy over drie jaar nog?
,,Dat denk ik zeker. Voor handel is altijd plek. Dat wordt wel eens negatief uitgelegd, maar het houdt partijen scherp. In mijn visie moeten we toe naar een systeem waarin boeren voor een bepaalde periode de melkprijs moeten kunnen vastleggen.’’

Kan ik de melkprijs nú al bij Steegro Dairy vastleggen?
,,Dat kan wel, maar niet voor een voor boeren aanvaardbare prijs. Voor 22 á 23 cent gaat natuurlijk geen boer zich vastleggen. Maar als de markt weer aantrekt is er op termijn zeker ruimte voor dat soort contracten. Op een vrije markt kun je een boer niet verplichten al zijn melk aan een afnemer te leveren. Andersom moet een verwerker zich ook afvragen in hoeverre hij er baat bij heeft álle melk af te nemen. Tegen die achtergrond zie ik voor ons een rol weggelegd waarbij het mogelijk moet zijn melkprijsafspraken voor een bepaalde periode te maken.’’

Tot slot: waar zal de melkprijs van Steegro Dairy over 2009 op uitkomen?
Van de Steege twijfelt. Een melkprijs voorspellen in de huidige marktomstandigheden is tricky. ,,Zou het 25 cent kunnen worden’’, vraagt hij zich hardop af. ,,Er is in ieder geval nu nog niet veel zicht op dat de melkprijs aan het eind van het jaar zal zijn verbeterd.’’

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.