Rundveehouderij

Achtergrond 798 x bekeken 4 reacties

'Zonder Bayens is het einde oefening'

De nukahandel is de motor die de veemarkt van Purmerend draaiende houdt. Maar er is een groot probleem: de vraag is meer dan gehalveerd.

De toekomst van de veemarkt in Purmerend staat op het spel. Veehandelaar Bayens, die wekelijks meer dan de helft van de kalveren op de markt opkoopt, heeft zich teruggetrokken. Vice-voorzitter Piet Posch is duidelijk: „Zonder Bayens is er geen markt meer.”

Wat is er aan de hand?
„Bayens koopt in Purmerend geen nuka’s meer, omdat de AID de controles op naleving van de preventieregels tegen dierziektes de laatste weken heeft aangescherpt.
Dit betekent dat meerdere koppels dieren, bestemd voor verschillende afnemers, niet meer in één vrachtwagen vervoerd mogen worden. Voor elke losse kalverengroep moet er dus apart een vrachtwagen rijden.
Die regels stroken absoluut niet met de praktijk. Het heeft niets met dierziektes te maken. Bayens vindt dat er met deze regelgeving niet te werken valt. Hij ergerde zich al langer en is bovendien bang voor sancties.”

Waarom is één afnemer minder zo’n groot probleem?
„Bayens haalt wekelijks zo’n 300 nuka’s op. Dat is de meer dan de helft van alle kalveren op de veemarkt. Zonder Bayens draait de veemarkt ver onder kostprijs.
Dit probleem straalt bovendien af op de hele veemarkt. De kalverhandel in Purmerend is namelijk dé motor van de markt. Als daar de vraag voor meer dan de helft wegvalt, heb je een groot probleem. Sterker nog: dan wordt de hele veemarkt van Purmerend om zeep geholpen.”

Wat kan Stichting Veemarkt Purmerend nog doen?
„We zoeken momenteel contact met het ministerie van LNV en LTO, om over dit probleem te praten. Want nú zijn handelaren die veemarkten bezoeken met de strenge AID-regelgeving een prooi voor dikke boetes. Daar moet dus verandering in komen, anders zie ik het somber in. Zonder Bayens is het einde oefening.
Het steekt me ook omdat we met al die vrijwilligers juist zo hard hebben geknokt voor de veemarkt van Purmerend. Met een nieuwe locatie zag het er ook goed uit. En dan gebeurt dit. Dat is zo’n enorme domper.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehandelaar

  eerder deze week stelde ik al purmerend is een ontmoetingsplaats voor gepensioneerden nu geven ze zelf toe niet de open markt en mooie woorden zoals verwaarden van het vee maar bayens bepaalde de kalverprijzen

 • no-profile-image

  Veilig

  In Nederland is er een ijzeren ongeschreven wet: Regels zijn regels, en die dienen te worden gerespecteerd. Boeren, helaas ook de markt is hiervan de dupe.
  We handhaven de wet. Daarom is Nederland een keurig land.
  En iedereen begrijpt dat de Nederlander dit goed vind.
  En het verloopt in Nederland zo succesvol dat we cellen over hebben. Gevangenisbewaarders kunnen we ontslaan. En de immigratie loopt weer op, evenals de asielaanvragen. En daar meet je het succes van ons land aan af.
  Toch?

 • no-profile-image

  boer

  veehandelaar uit west friesland jij bent zeker die veerijder van jan van drie
  die al jaren roept dat de kalveren niet meer mogen kosten dan 100 euro
  doe jij je best maar voor je klanten
  jij kost deze mensen aleen maar geld
  en je doet niets om de prijs om hoog te krijgen met weg brengen van je kalveren

 • no-profile-image

  voor al uw vee

  Nederland is een democratisch land waarin wij vrijheid van meningsuiting kennen. Ook kunnen we ondanks de strenge regels waar wij als sector mee te maken hebben nog steeds vrije keuzes maken. In Nederland wordt vee verhandeld door handelaren die de keuze hebben om hun vee te vermarkten en door handelaren die er voor kiezen om rechtsstreeks zaken te doen met slachterijen als het om slachtvee gaat of aan kalverintergraties die wekelijks kalveren ontvangen op een verzamelplaats. Ook deze verzamelplaatsen moeten zich enorm inspannen om met deze regels te werken.
  Laten we gezamelijk proberen om druk te zetten dat regels werkbaar zijn voor alle partijen. Maar laten we ook stoppen om mensen constant af te rekenen op bewuste keuzes die zij maken om het vee te verwaarden. Dit wordt een heel kinderachtig spelletje waardoor we ons een imago aanmeten wat niet past bij een veehandelaar die over 10 jaar ook nog bestaansrecht wil hebben. Het maakt niet uit waar je je vee verkoopt maar op welke manier je het doet. Voor de één is de veemarkt ideale manier en voor de ander het maken van lange termijn afspraken met verschillende afnemers. Iedereen mag en kan gelukkig zelf uitmaken waarvoor hij of zij kiest.
  Dat noemen we "Vrije handel" en dat moet zo blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.