Rundveehouderij

Achtergrond 1345 x bekeken 4 reacties

Prairie-oesters

We hebben deze week een ranch bezocht waar de runderen nog een brandmerk krijgen. Cowboys en cowgirls te paard vangen met lasso’s de kalveren.

De koeien worden gescheiden van de kalveren buiten het hok gezet. De twee maanden oude kalveren worden bijeengebracht. De cowboys vangen de kalveren op ouderwetse wijze met een lasso om de achterpoten. Ze slepen de dieren naar een beugel met elastiek. Daar worden ze strak gehouden tussen het paard en de beugel die om hun kop past. Dan komt de man met de spuit. De kalveren krijgen de zogenoemde 8-way-injectie. Hierin zitten acht vaccins. Runderen krijgen deze injectie elk jaar. Zo kunnen veehouders de meeste ziektes in de hand houden.

Castreren zonder verdoving

Als de kalveren de injectie hebben gehad, komt de man met het mes om alle stieren te castreren. Ongecastreerde stieren zijn hier onverkoopbaar. Dit geldt trouwens ook voor lammeren. Over verdoven wordt hier niet gesproken. Ik kan het ook wel begrijpen. Doordat de dieren met een touw gevangen worden krijgen ze een behoorlijke adrenalinestoot en de behandeling gaat zeer snel. Het brandmerk wordt met een gloeiend heet merkteken in de bil gebrand. De hele behandeling duurt twee minuten per kalf, vanaf het moment dat het door de cowboy/cowgirl is gestrikt. Het geheel is een gezellig gebeuren. Iedereen uit de buurt, alle rangen en standen, komen helpen. Zo maken ze een ronde over de verschillende bedrijven gedurende enkele weken. Het is wel flink aanpoten.

Cowboycultuur proeven

Het is vooral leuk om te zien hoe de jongeren meewerken en in de cowboycultuur ondergedompeld worden. De door ons bezochte ranch moest 170 kalveren behandelen in een tijdsbestek van drie uur. Daarna zijn de kalveren en koeien naar een verse wei gebracht. Alle testikels worden netjes in een emmertje bewaard en ’s avonds in een hete braadpan klaargemaakt. Dit gaat als volgt in zijn werk: eerst wordt het taaie velletje er afgehaald, dan wordt het balletje half doorgesneden en met peper en zout bestrooid. Ongeveer 10 minuten braden in de pan en smullen maar. Ik heb het geprobeerd, en als je over je eerste schroom heen bent smaakt het redelijk. Dit gerecht staat bekend als prairie-oesters. Als je dit gerecht dus een keer in een restaurant tegenkomt, weet je in elk geval wat je eet.

Vakmanschap

Ik heb deze wijze van castreren nu twee keer meegemaakt en ben onder de indruk van het vakmanschap waarmee het gedaan wordt. Zelf heb ik in Nederland in het verleden ook veel biggen gecastreerd. Ik denk dat een snelle behandeling misschien wel minder leed geeft dan al die verdovingsmaatregelen. Ook het vangen van de kalveren met goedgetrainde paarden is fascinerend om te zien. Hier gaan jaren van perfectioneren aan vooraf. Kortom, een interessante ervaring zo’n kijkje in het oude cowboyleven.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ton

  castreren zonder verdoven is hier ook redelijk normaal, wij snijden daarnaast ook een stuk uit het oor zodat je weet dat ze gecastreerd zijn en iedere boer heeft zijn manier van het oorsnijden, zodat ze herkenbaar als voor als ze perongeluk door de omheining bij de buren terecht komen. Bewaren van de testikels nee, die gaan naar de honden...

 • no-profile-image

  martin

  mooi stukje.
  Is het bij jullie daar de normale gang van zaken,of zijn het maar enkele 'ouderwetse' bedrijven die het zo doen?

 • no-profile-image

  eric

  Van de bedrijven die nog met een brandmerk werken doet de helft ongeveer nog op de oude methode. vaak in combinatie met een aantal vrienden die veel aan roping op de rodeo doen.
  oandere bedrijven vangen de kalveren in een drijfgang. dit is echter wat moeilijke omdat je niet zo eenvoudig bij het kalf kunt komen. het is toch wel efficient om het op de oude manier te doen. je moet dan natuurlijk wel een goed paard hebben en lasso kunnen werpen.

 • no-profile-image

  Greet Abbink-Burgers

  Haha, onze dierenarts vertelde ons pas nog een schitterend verhaal over het castreren van stierkalveren van Schotse Hooglanders... Hij moest er dus een aantal castreren in een Natuurgebied van Natuur Monumenten en hij deed dat wel met een plaatselijke verdoving, een spuitje in de testikels. De testikels werden ook bewaard, want er werkte daar een Italiaan die ze ook als lekkernij beschouwde en ze 's avonds met vrienden lekker opat. De dierenarts vroeg een paar dagen later of ze gesmaakt hadden. Ze waren heerlijk maar ze hadden na het eten ervan zo'n vreemd tintelend gevoel aan hun lippen gehad ............. dus nooit verdoven als je ze wilt eten ...
  Greet ;-))

Of registreer je om te kunnen reageren.