Rundveehouderij

Achtergrond 283 x bekeken 8 reacties

Lekker, zo’n gratis hulpje

Lekker makkelijk, een meewerkende vrouw. Maar de helft van de boeren vindt het niet nodig dat ze betaald krijgt.

De helft van de boeren in Nederland is van mening dat meewerkende boerinnen salaris moeten ontvangen. De andere helft vindt dat niet nodig. De opbrengsten van het bedrijf zijn voor het hele gezin, waarom dan een apart salaris regelen? Eén en ander bleek uit een enquête die Boerderij hield onder haar vaste lezerspanel. Het merendeel van de respondenten is man.

Het blijft kennelijk lastige materie: een boerinnensalaris. Het heeft wel iets weg van het moedersalaris waarvoor sommige vrouwen strijd voeren. Zij zien het moederschap als een meer dan fulltime baan waarvoor ze betaald willen hebben. Vette bonussen hoeven ze niet, wel waardering. Niet in de vorm van een schouderklopje, maar in de vorm van pegels.

Boerinnensalaris voor écht werk

Met een moedersalaris heb ik persoonlijk wat moeite. Salaris krijg je voor diensten die je verricht. Je zou het opvoeden van kinderen als een dienst kunnen zien, maar niemand heeft erom gevraagd dat vrouwen moeder werden. Al heeft de hele samenleving er natuurlijk baat bij als kinderen een beetje goed begeleid worden tot stevige volwassenen.

Maar het boerinnensalaris is wat anders. Dat is echt werk. Je produceert iets. Geen brave kindertjes, maar grondstoffen voor voedsel. En daar mag best een salaris tegenover staan. Goed, de prijzen zijn laag, veel geld stroomt er niet binnen. Soms moet er eerder geld bij. Maar los daarvan zou de íntentie moeten zijn dat meewerken beloond wordt. Niet met een schouderklopje maar met echt geld. Zo kan ook de vrouw een eigen vermogen opbouwen. Is dat belangrijk? Ja. Niet alleen omdat ook bij boeren één op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding, maar ook omdat het getuigt van gelijkwaardigheid.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul

  Volgens mij werken veel vrouwen buiten de deur , zodat er nog wat huishoudgeld binnenkomt.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Margreet we weten wel dat je voor vrouwen met een eigen inkomen bent, maar om steeds zo man onvriendelijk te doen moet je maar eens mee ophouden.

 • no-profile-image

  gert

  de meeste jonge boerinnen en een kleiner aantal oudere boerinnen werken tegenwoordig buiten de deur,dat is maar goed ook ,want de inkomens op de boerenbedrijven staan zwaar onder druk,hierdoor hebben ze zelf een inkomen, en is de stelling van Margreet voor een groot gedeelte teniet gedaan ,en die boerinnen die nog niet buitenshuis werken en menen dat ze onderbetaald worden, raad ik aan, om dat ook te doen

 • no-profile-image

  ron

  Kan er zeker nog meer belasting betaald worden.

 • no-profile-image

  fryske boer

  wat een gezeur in een tijd dat er elke dag geld bij moet.wij schieten er elke dag na hard werken momenteel 300 euro bij in. ik zeg wij mijn vrouw en ik.samen proberen wij door dal heen te komen . samen profiteren wij als het goed gaat. ouderwets ? mischien, maar van mijn vrouw zou iemand als margreet nog heel wat op kunnen steken.

 • no-profile-image

  liesbeth

  Ik ken vrouwen die buitenshuis werken, maar wel nadat ze eerst de kalfjes enz verzorgd hebben. Dus om 5.00 uur opstaan , voeren , ontbijt klaarmaken, kinderen aankleden, manlief zijn eten verzorgen voor tussen de middag, want veel kan hij niet (moederskindjes).En dan klagen de heren nog dat ze later kunnen eten. Laten de vrouwen die buitenshuis moeten werken instellen dat manlief voor het warme eten zorgt.En voor de rest zorgen ze maar voor huishoudelijke hulp want de kaboutertjes doen het niet.Gelijke monniken , gelijke kappen!

 • no-profile-image

  fryske boerin

  Ja, lekker makkelijk. Ze is er altijd. Ook als er iets fout gaat(ongeluk), zware kalverij, ed. En dat ik niet uitbetaald krijg? Ik kan ook nog mijn eigen werktijd uitmaken en indelen. Dan maar ouderwets.
  Gelijkwaardigheid komt bij mij niet met een loonstrookje.

 • no-profile-image

  Boer

  En toch heeft Margriet wel een punt. Vroeger was het een gewoonte dat mensen in gemeenschap van goederen trouwden. Tegenwoordig gebeurt dat veel minder. Heel logisch ook, als bijvoorbeeld de 1 ondernemer, boer is de ander werkt buitenshuis en de 1 gaat failliet, gaat de ander tenminste niet mee. Maar ik weet dat veel ouders tegenwoordig tegen zoonlief zeggen, natuurlijk willen wij met jou in maatschap, je hebt een hele lieve vriendin, ga er gerust mee trouwen, maar wel op huwelijkse voorwaarden. Want anders gaat het feest van die maatschap niet door, omdat wij niet willen dat ons zuurverdiende geld gaat naar jouw vriendin als jullie onverhoopt mogen gaan scheiden. En vervolgens mij is dit een punt waarop je als zoonlief en vrouw moet zeggen: Oke wij trouwen op huwelijkse voorwaarden, alleen daar hoort in deze tijd ook een passende beloning bij voor de uren die de vrouw van zoonlief in het bedrijf steekt. (tegenwoordig zie je vaak genoeg dat de vrouw er in het geheel geen uren meer in steekt vanwege bv een baan buitenshuis). Maar het is buitengewoon sneu als je als vrouw zijnde bijvoorbeeld je baan buitenshuis opgeeft, elke dag samen met je man op het bedrijf aan het werk bent en het huwelijk naar 5 jaar strandt en je met volledig lege handen op straat staat. Dan voel je je volgens mij behoorlijk genaaid. En ik denk dat je dat beiden niet moet willen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.