Rundveehouderij

Achtergrond 264 x bekeken 10 reacties

"Lenen op basis €0,32 is prima"

Banken lenen te makkelijk geld uit voor quotumaankoop. Onterechte kritiek vindt ING-directeur Cor Bruns: „Dan wijs je met één vinger naar de bank en met vier naar jezelf.”

Banken zijn veel te ruimhartig met leningen voor quotumaankoop en ze moeten boeren tegen zichzelf in bescherming nemen. Het is kritiek, die in een jaar met lage melkprijzen, steeds vaker de kop opsteekt. Maar Cor Bruns vindt die claim te kort door de bocht. „Dan wijs je met één vinger naar de bank en met vier naar jezelf.”

De boer is eigen baas, maar moeten banken hun beleid niet aanpassen aan de lage melkprijs?
„Nee, al hebben we in 2006 wel getwijfeld over onze financiering op basis van een melkprijs van €0,32. Die leek toen te hoog. Maar uiteindelijk bleef deze €0,32 gehandhaafd. En dit bedrag heeft ook in 2009 goed uitgepakt. Het leeuwendeel van onze melkveebedrijven staat er goed voor.
ING financieert ook op gedegen rentabiliteitscriteria. In ons advies zijn we reeël. De investering moet bij de kostprijs passen. Dat is de norm en daar tornen we ook nu niet aan. Ons leningenbeleid verandert niet.Sterker nog: nu de melkprijzen weer stijgen, gaat onze financiering misschien wel omhoog naar €0,33.”

Banken zijn dus niet minder flexibel geworden. Het is volledig aan de boer?
„Ja, de boer is als manager zelf verantwoordelijk. Ik vind ook niet dat een bank een ondernemer in zijn uitbreidingsdrang moet tegenhouden.
Wat ING wél wil, is een scherper toezicht op informatie uit het bedrijf. Een plan moet actueel en klopppend zijn. Met een niet helemaal up-to-date verhaal hoef je als veehouder niet meer aan te komen.”

Banken zijn niet schuldig aan de gestegen quotumhandel?
„Nee, die kooplust is moeilijk te verklaren. Het lijkt op emotie, omdat melkveehouders niet weten wat er ná 2015 gebeurt. Dat is vooral de schuld van de politiek, maar ook van de coöperaties. Er is, naar mijn mening, nog steeds onvoldoende duidelijkheid over de quotumafschaffing in 2015.
Het probleem is dat er ruimte voor speculatie is. Het is voor 95 % zeker dat het quotum verdwijnt en er geen fabrieksquota komen. Maar het gaat om die 5 %. Op dat kleine percentage wordt geïnvesteerd.”

En in andere EU-landen is er wel meer duidelijkheid?
„Er wordt in ieder geval veel minder melkquotum gekocht. Dat quotum in Nederland juist populairder wordt, heeft te maken met twijfel bij politiek en coöperaties. Maar ook met het feit de we in Nederland ons quotum volmelken en dat we weer op koers liggen om superheffing te gaan betalen.
Ik vermoed dat de quotumafschaffing nog niet dichtgetimmerd is en dat Nederland vreest dat Frankrijk en Duitsland voor 2015 gaan dwarsliggen. Daardoor durven coöperaties geen stelling te nemen en blijven boeren in onzekerheid en kopen ze tóch quotum.”

Wat anders: moeten coöperaties hun strategie in een veranderende markt aanpassen?
„Coöperaties moeten nog meer insteken op sterke merken en dierenwelzijn. De vuist naar de retail moet veel sterker zijn.
De melkveehouderij gaat nu nog gebukt onder het juk van de retail. Dat is logisch in een overschotmarkt, maar je kunt er wat aan doen. De kwaliteitsclaim vanuit de consument neemt toe. Daarop moeten coöperaties inspringen. Dat kan ook, want het verschil tussen goede en slechte melk is nog altijd dun. Dat kan breder.”

Waarin kan of moet de veehouder zelf veranderen?
„Op het vlak van managment moeten veehouders zich veel verder ontwikkelen. Ze hebben onvoldoende notie van wat er financieel op hun bedrijf gebeurt. Ik denk dat veehouders met een gemiddelde melkprijs van €0,26, lage krachtvoerprijzen en een goed groeiseizoen (in liquiditeitszin) geen heel slecht 2009 gedraaid hebben.
Het is belangrijk dat boeren zich realiseren dat de melkprijzen blijven schommelen. Een goede communicatie met banken, leveranciers en coöperaties is dan onontbeerlijk.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ton Westgeest

  Natuurlijk is een boer zelf verantwoordelijk voor zijn eigen bedrijf maar het is buiten keif dat de banken enorm hebben zitten pushen. Ik ken verschillende bedrijven die wilden groeien, een die voor tweehonderd koeien wilde bouwen maar van de bank pas geld kreeg als hij voor driehonderd ging bouwen. Idem dito een bedrijf dat eerst veel quotem bij moest kopen anders geen geld.... Nee meneer Bruns en gister in het AGD meneer Westeneng, jullie kunnen je niet aan alle verantwoording ontrekken.Het grote gewin staat bij jullie voorop en of dit komt door aandeelhouders of gewoon zakkenvullen is ik weet dat niet...
  Ik weet wel,en dan kijk ik alleen bij mezelf in de boeken) als je je niet gek laat maken en je laat de bank niet de baas worden in je eigen bedrijf er dit jaar niets aan de hand is.

 • no-profile-image

  Oracel

  Ton..... het is toch normaal dat labiele boeren zich laten nemen door een bank.
  Je hoeft echt niet meer dan een half miljoen melken voor een boven modaal inkomen...De nederland gemiddelde boer met 6 ton melk komt net aan een half modaal inkomen..
  Trek ze leeg die suffe boeren.
  We staan net voor de bubbel die gaat klappen

 • no-profile-image

  Hörd

  Volgens mij geeft FrieslandCampina duidelijk aan dat er geen fabrieksquotum komt

 • no-profile-image

  Veehouder

  Natuurlijk weet zeker de Nederlandse melkveehouder niet waar hij aan toe is. Cor Bruns trekt veel te eenvoudig een conclussie. Maar in Nederland is de mogelijkheid om te groeien in de toekomst, zeer moeilijk!!!! De mestproblematiek is hier het grote probleem. Als de melkprijs mee groeit kan het nog. Zo niet dan word het zeer moeilijk. En als men zo door blijft melken, dus over het quotum heen, is het probleem zeer groot! Men jaagt elkaar de ondergang in! Het is een gebed met een triest eind als men zo door gaat!

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Die is nooit goed directeur Cor snapt het niet. Wie denkt voor 0,32 euro te kunnen lenen is doelbewust bezig om te flessen. Het is zodoende ook geen wonder dat Wouter Bos geld blijft pompen in de banken, ze willen de landbouw kapot hebben

 • no-profile-image

  abn amro klant

  we verkopen elke koe ook niet voor de hoofdprijs, banken kunnen elke financiering ook niet verkopen dat dir goed uitpakt, kan volgend jaar misschien wel heel goed uitpakken, zonder geleend geld kom je ook niet voorruit tot 2015, ben blij dat andere banken dan de rabobank wel makkelijk doen over lenen en ook minder arrogant zijn.

 • no-profile-image

  DC Melland

  Het is voor de bankdirecteur heel voorzichtig om 5% te noemen . Zo treft je nooit geen blaam . Realiteit is dat we in Nederland twee grote spelers in het geheel niet moeten vergeten .Dit zijn Frankrijk en Duitsland. Hun melkveehouderij is hun dierbaar en zullen er alles aan doen om die op peil te houden cq te ondersteunen.De Oost Europese landen waaronder Polen zullen het vreemd vinden als een EUROPA hun pas toegekende Melkquota opeens in 2015 afschaft .De verdeling van melkproduktie over de landen heen is zo gek nog niet .Vooral Nederland springt er met 11 miljard kg wel erg hoog uit .Engeland is een uitzondering door de belabberde zuivelindustrie en dierziekte ellende uit het verleden .Oke ,in Nederland zijn het de wel willen maar niet kunnen melkveehouders die 2015 wel zien zitten en dat is nou net de hele grote Lto aanhang die daar denken gelukkig van te worden. Als voorbeeld om low cost te produceren kan je niet om New Zealand heen. Tegen die kostprijs van melk produceren kan Nederland van ze lang leven niet op.Daarom koop quotum en koop grond gepast bij en verlaag op die manier de kostprijs toch door de jaren heen.Voorbeelden zijn er die echt veel Melkquotum gekocht hebben en er zeker goed mee geboerd hebben . De heer Vermeer geeft de laatste tijd meer van deze woorden in intervieuws weer waar het uit blijkt dat er een kentering in denken aan zit te komen .Denk dat meneer Hulst er de aanleiding voor geeft en de rest wel gaat volgen . FC durft niet iets te zeggen omdat geen quotering hen beter uitkomt dan wel een quotering , zeker na een fusie . Hoe meer melk je verwerkt ,hoe lager de kostprijs. Zelfde geldt op de boerderij. Al met al ga zeker niet melken voor een wereld markt prijs want het gaat niet en het kan gewoon niet . In de Usa kan het zo te horen ook niet.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Er komt een kentering in het denken, toekomstdenken wordt bedoeld. Een kostendekkende melkprijs kan niemand garanderen. Daarom moet men eerst Bezinnen voordat wij aan een grote investering gaan Beginnen!!!... Veehouder uit Nederland schrijft; als we pech hebben kunnen wij elkaar de ondergang in jagen!!!... Dat is helaas mogelijk, zeker na 2015!!!...

 • no-profile-image

  boerin

  Bij het aangaan van een investering, hoort daar een plan bij met alle berekeningen van dien. Daarbij hoort ook een worst case scenario berekening bij (lage melkprijs bv).

 • no-profile-image

  Han

  Kan ik uit het artikel van de heer Bruns en sommige reacties opmaken dat de ING zich geen klap aantrekt van "De Zorg Plicht" en alleen in termen van maak ze zo groot dat ze niet meer stuk mogen gaan hanteert?. Net als ING To Big to Fail was toen ze een te kortje van miljarden hadden. daarom greep Bos in en bij DSB niet het was een kleintje en kleintjes mogen stuk gaan, die mis je niet.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.