Rundveehouderij

Achtergrond 336 x bekeken 8 reacties

Land van uitersten

We hebben dit jaar alle weertypen wel gezien. Een gure, koude winter met veel wind, een droog voorjaar, een natte koude zomer, een hete droge september, een ijskoude oktober en een stormachtige november.

Dat Canada een land van uitersten is, hebben we dit jaar wel aan den lijve ondervonden. Wat een weersveranderingen! Na de gure winter, die veel extra werk gaf om een en ander sneeuwvrij te houden, volgde een droog voorjaar. We moesten zelfs irrigeren. Normaal irrigeren we vaak al in de herfst, zodat we een reserve in de grond hebben zitten. Maar aangezien verleden jaar winter de pipeline is gelegd, kon dit toen niet gebeuren.

Zomer: aanhoudend buien

De zomer was nat. Niet dat er ontzettend veel neerslag viel, maar de ene bui was nog maar net geweest of de andere kwam er al weer aan. Dat betekende voor veel boeren een strop, want het hooi was niet normaal van het land te krijgen. Het hooi kwam er op plaatsen bijna zwart af, en we kennen veehouders die het hooi zo weer over het land heen hebben gehakseld. Wat moet je er anders mee?
Zoals ik al in een eerdere weblog schreef, hadden wij nog geluk. We raakten een klein beetje in paniek, en hebben de eerste snede in pakken laten doen. De geiten zijn er dol op!
Bij de tweede snee was het alweer regenachtig weer. In de ene helft ervan hebben we regen gehad, bij de andere helft hebben we gewacht met maaien. Dat deel hebben we heel mooi binnen kunnen halen.
Al met al was het hier een koele, vochtige zomer. Op andere plaatsen in Alberta bleef het maar droog, en veel gewassen zijn verpieterd van de droogte.

Veel werk verzet in september

September was dit jaar een buitengewoon mooie maand, met temperaturen tot 35 graden. Toen zijn er heel wat records verbroken. Iedereen was er ontzettend blij mee, want nu kon je tenminste doorgaan op het land. Het combinen, maaien, en balen kon doorgaan tot begin oktober. Toen sloeg de vorst toe, en niet een paar graden, maar zelfs tot -17 toe. Dus alles lag weer stil, voor meerdere weken.
Twee weken geleden begon het veldwerk weer op gang te komen, er lag nog veel op het land. De suikerbieten moesten er nog uit, en we hebben van horen zeggen dat de toppen ervan nog bevroren zijn. Vlak bij ons bedrijf lag er nog een perceel met koolzaad dat er nog af moest. Dat hebben ze verleden week eindelijk kunnen oogsten.

Stormschade

Afgelopen vrijdag is al het veldwerk weer gestaakt vanwege een storm met windsnelheden tot 100 kilometer per uur. Die heeft zijn schade ook weer achtergelaten. Bij een neef van ons is een grote tent voor bijna driekwart tegen de grond gegaan, de palen waren bij de grond afgebroken. Het onderste deel, een houten muur, is op zijn schapen terechtgekomen, met enkele dode dieren tot gevolg.
Het wordt hier nog al eens aangehaald dat Canada een land is van uiterste mogelijkheden. Het is ook een land van uiterste moeilijkheden, en boy wat klopt dat qua weer dit jaar helemaal.

Foto: Hennie Klok

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nuchtere boer

  Dat is dan juist hetzelfde weer als hier. Koude winter, droog voorjaar, kwakkel zomer, mooie september, vorst in oktober en storm in november ... Moet je zover niet voor verhuizen!!

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Ja, wat doe je als je de liefde ontmoet heh, naar hem toe gaan!

 • no-profile-image

  Patrick

  Hennie !

  Naar toe gaan ? Naar toe vliegen lijkt mij beter , want naar Canada te voet (?) !

 • no-profile-image

  Hennie

  Patrick, je heb gelijk, ben er heel snel naar toe gevlogen! Eerst voor 6 weken, en binnen een half jaar geemigreerd:)

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Hennie bij mij lag dat anders.
  Ik bood mijn aanstaande wederhelft (op het moment van de aanbieding voor mij een vreemde en onbekende Hongaarse die Ned. sprak)een lift aan terug naar Hongarije (1500 km) wij waren Momique Vos hare rijnberg nog niet over of er waren al vonken .
  Eens in Hongarije werden de vonken omhoog gegeven met de telescooplader (woon op de eerste verdieping) en sindsdien zijn ze met die telescooplader tot op heden niet meer naar beneden gegeven en dat is ondertussen al 12 jaar gelden.

 • no-profile-image

  Jacqueline

  En vandaag -33oC (voelt als -43oC). Inderdaad het land van uitersten, maar ik zou niet anders meer willen :)

 • no-profile-image

  Hennie

  Wat denk je van de nu afgelopen nacht Jaqueline? -39 en in de wind -51. We hebben de kinderen lekker thuis gehouden van school. Groeten Hennie

 • no-profile-image

  Jozien Angenent, ook uit PB!

  Ja Henny & Jacqueline, vorige week was het hier qa winter dus echt niet leuk, ook onze Ronald had 2 dg. vrij van Highschool, de schoolbussen reden niet; wij hebben in de stal dus flink moeten stoken want anders hielden de varkens het niet warm; en zouden de water pijpen misschien bevriezen en dat kun je dus niet hebben. Een oprit naar de stallen hebben we sneeuwvrij kunnen houden voor biggen transport en en de voer truck, het was niet zozeer deze keer de hoeveelheid sneeuw, maar wel door de wind de opgewaaide sneeuw-duinen. In tegenstelling tot in September, toen het dus zo heet was, zonder wind, dat we een paar weken de hele ventilatie-trucken-doos open hebben moeten trekken om het klimaat in de stal optimaal te kunnen houden. En in de wei hier rondom, waar onze schapen, geitjes en lama's lopen, hebben we dus laat in de zomer toch nog veel moeten irrigeren. Dus, Hennie, toen hadden je geiten nog wat gras te vreten, op dit moment is het brok en hooi. Maar nu, half Dec., is de sneeuw aan het smelten, temp.>0 oC, als de wegen maar schoon blijven, vind ik het wel prima; op dit moment is het in NL een paar graden onder nul, een paar cm. sneeuw misschien, heel NL ligt nu plat, files, stroom- en trein-storingen, hier is alles gelukkig ingesteld op kou en sneeuw, en zelfs een kou-kleum als ik vond het de laatste 3 winters hier niet eens storend, hoewel de lokale bevolking hier zegt dat 2009 qua weer een raar jaar was! Maar Hennie...... tot zaterdag bij de koffie, dan buurten we wel verder........BYE

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.