Rundveehouderij

Achtergrond 213 x bekeken 3 reacties

Nieuwe president, nieuwe economie?

Obama is geinstalleerd als president. De aandelenmarkten zien het niet zo positief in. Toch is het goed nieuws. Vooral de situatie in Afrika zal verbeteren door positieve handelsdiscriminatie.

Wat een gekte om een nieuwe president. Waarom zijn de mensen trots op een zwarte president? Waarom praten mensen niet meer over zijn kwaliteiten? Waarom niet beter luisteren als hij dingen zegt en aangeeft dat ook hij de wereld niet in enkele dagen kan veranderen? Waarom niet aangeven dat Martin Luther King wilde dat mensen op hun kwaliteiten beoordeeld moeten worden en niet op kleur?

Aandelenmarkt in mineur

De aandelenmarkt reageerde positief op de inauguratie van Bush. Bij de inauguratie van Obama is de aandelenhandel gewoon blijven dalen, net als de voorgaande dagen. De dollar is wel gestegen. Dit is weer negatief voor Canada bij de import van machines en auto’s. De export van vee zou makkelijker moeten gaan, maar de Amerikanen hebben nog steeds de regel dat al het vee dat in de VS geslacht wordt te traceren moet zijn tot de plek van herkomst. De Canadese ranchers zijn hier nog niet echt voor in. We hopen nu dat Obama in de nieuwe handelsovereenkomsten wat coulance wil betonen en ons nog enkele jaren de tijd geeft om de zaken te regelen.

Afrika heeft enorm potentieel

Ik denk dat Obama op het Afrikaanse continent veel zal kunnen bereiken. Daar is het namelijk economische discriminatie ten top. De Afrikanen zullen nu hun kans grijpen om echt in contact te komen met de westerse wereld, anders dan via ontwikkelingshulp. Ik denk dat positieve discriminatie hier een goed doel kan dienen en hoop dat dit na China ook de Afrikaanse landen in de wereldeconomie kan betrekken. Afrika kan zeer veel voedsel produceren als er wat minder gevochten wordt. Dus positieve handelsdiscriminatie kan wel degelijk een doel dienen. Laten we slim zijn en geen voorbarige conclusies trekken. Misschien is het dan ook wel goed dat de aandelenmarkt niet opgelopen is, want dat is namelijk alleen maar sentiment van korte duur. Stabiliteit is ten allen tijde beter dan hoge prijspieken en diepe dalen. De landbouw weet dat als geen ander.

Obama is vooruitgang

Ja, ik denk dat de verkiezing van Obama een zeer goede zet is van de Amerikaanse kiezers. En het betekent ook zeker een vooruitgang in de wereld. Nu moeten we over de hoerastemming heen springen en nuchter verder gaan.


Ik hoop dat dit stukje een aantal mensen aan het denken zet en hoop op veel reacties.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Eric leuk dat je schrijft over Obama ik denk en hoop dat hij over het nodige talent beschikt om de wereldvrede te bevorderen wat ik vond dat Clinton ook deed ,ik hoor Bush nog zeggen over z'n jacht op de alcaida if necessary we"ll smoke 'm out hij dacht zeker dat met z'n paard op jacht op prairie de.... vul .zelf maar in
  Over het algemeen is voor canada een lageCan dollar goed ik geloof dat we ong 80% van onze uitvoer naar de usa gaat en voor granen krijg je toch ook een extra prime voor de dollar compensatie
  Mijn ervaring is dat stabiele (graan) prijzen lage prijzen zijn. Alleen als iedereen aan het uitleggen en voorspellen is dat prijzen nu niet meer omlaag kunnen wees voorbereid op een
  behoorlijke duik in prijzen je hebt maar een paar % overschot nodig om de bodem uit de markt te halen

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Ook ik ben razend benieuwd hoe O'Bama het gaat doen. Wonderen verrichten zal ook hij niet doen. Maar ik vindt zijn positie heel speciaal. Er wordt gezegd dat hij de eerste zwarte president is, maar dat is hij natuurlijk niet. Hij is een kleurling. Dat maakt hem alleen maar meer speciaal. In zijn boek Dromen van mijn vader beschrijft hij dat het in zijn jeugd moeilijker was uit te leggen om een blanke moeder en een zwarte vader - en dan ook nog gescheiden - te hebben dan dat hij puur zwart was geweest. Dan heeft hij ook nog ervaringen in Afrika, Indonesië en in Amerika (de getto's van Chicago). Daarmee weet hij hoe allerlei mensen denken, kortom de echte bruggenbouwer die de wereld nodig heeft. Je ziet het ook aan de mensen die hij om zich heen verzamelt: hij heeft meer met mensen die een andere mening hebben dan met mensen die bij voorbaat hetzelfde denken als hijzelf.

 • no-profile-image

  eric

  Ik denk inderdaad dat zijn achtergrond een groot verschil maakt en de nuchtere opstelling van zijn vrouw ondersteund hem ook denk ik.
  Ik hoop alleen dat met name de landen die nu een beetje buiten de wereldhandel vallen zoals de centraal afrikaanse landen als Kenia, Tanzania ed. Ik zou wensen dat meer landen moeite deden om met name Mozambique te betrekken. Deze landen kunnnen vrij snel reageren op een aangeboden afzet structuur van goederen. Made in China kan dan wel eens made in africa worden. Ik denk dat Obama het respect van de afrikaanse leiders kan afdwingen door zijn link met het continent and door zijn kennis van armoede. Ik denk wel dat achter dit sympathieke gezicht een gedreven en op tijden harde zakenman zit. Ik hoop dat hij de balans van compassie en zaken kan behouden en niet blind blijft investeren in bodemloze putten, hoe groot het ideaal ook is.

Of registreer je om te kunnen reageren.