Rundveehouderij

Achtergrond 866 x bekeken 3 reacties

Mais verkopen of voeren aan eigen varkens?

Het voeren van korrelmais van eigen akker aan de vleesvarkens is bij lange na niet interessant. Directe verkoop tegen contante betaling is hier in Hongarije het beste.

Als akkerbouwer met een flinke vleesvarkensstal, kom je voor de vraag of je de zelfgeteelde korrelmais (of CCM) moet verkopen of vervoederen. Onder de huidige prijzen en marktomstandigheden ben ik daar snel uit.

Bij een hoge opbrengst per hectare is snelle winst mogelijk door de mais te verkopen. Met weinig poespas verdien je dan een zuivere stuiver die je, als die eenmaal binnen is, niet meer kunt verliezen.
Vervoeder je de korrelmais of CCM toch, dan moet je wel rekenen met de contante verkoopwaarde en niet met de kostprijs van de mais die laag is door de hoge opbrengst. Je moet de winst (inclusief de rente) die je al kon incasseren bij de oogst, ook nog eens uit de varkenseconomie slaan. En die is altijd zeer onzeker en onvoorspelbaar.

Is de opbrengst per hectare laag, dan heeft de zelfgeproduceerde mais een hoog kostenplaatje. Dat kun je dwingend op je varkens afslaan, maar dan kom je ook geen stap verder. Integendeel, je hebt nog een extra kostenpost aan je been. En omdat je ook nog een hoeveelheid graan mist, moet je ook nog eens duur graan bijkopen.

Oogstzekerheid als extra factor

Dit is de reden waarom Hongaarse varkensbedrijven met eigen teeltarealen voor voeding het niet rooien in deze slechte tijden. Deze stelling is van toepassing op alle granen. Dus op mais, tarwe, gerst, triticale enzovoort. In de huidige prijsconjunctuur is de mais verkopen (tegen cashbetaling) de enige economische bestseller. Wie zijn akkerbouw- en varkenstak scheidt in twee vennootschappen draait op papier mogelijk winst, maar komt in de portemonnee nog negatiever uit.

Nogmaals: de onstabiele hectare-opbrengst in Hongarije geeft verschil in rendement ten opzichte van bedrijven in Nederland en België die wel positieve ervaringen hebben met het voeren van eigen graanproducten. De positieve invloed op de gezondheid van varkens die een hoog aandeel mais in het rantsoen hebben, is overal gelijk.

Foto: Patrick Feliers

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  George

  Ik vind dit een mooi weblog

 • no-profile-image

  Patrick

  Dank Je Wel George !
  Hou ze in het oog , ze komen eraan !  Groeten ,

  Patrick

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Ik vind de onderbouwing in deze weblog zeer matig en ervaar het meer als een reclame praatje van de mengvoerindustrie. Met meer onderbouwing misschien niet. Je moet het afwegen tegen de inkoopprijzen van varkensvoer en dan de verliezen en opslagkosten en positieve effecten meenemen. En met name de kosten van de alternatieven zullen door de jaren ook duidelijk varieren en daarom is mij dit verhaal iets te kort door de bocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.