Rundveehouderij

Achtergrond 701 x bekeken

Kampioenen NRM

Door wisselend oordeel van de vakjury, die zijn mening geeft mening door het opsteken van bordjes, heeft het publiek de doorslaggevende stem via sms op NRM.

Roodbont:

Bij roodbont maakt het publiek echt het verschil, want de vakjury is wat verdeeld. Kampioen roodbont jong is Barendonk Wilma 198 (v. Poos Stadel Classic) van J. Hermanussen in Beers. Reservekampioen is Northlake Farms Gytha 8556 (v. Ladino Park Talent) van N. en A. Captein-Verbij in Alphen a/d Rijn.

Bij roodbont midden is de jury weer enigszins verdeeld. Het publiek volgde het merendeel van de jury. Dat maakte J&G Lena 63 (v. Stadel-Red) van J. Hoegen-Van Leeuwen in Garderen kampioen. De reservetitel bij roodbontmidden gaat naar Liza 379 (v. Poos Stadel Classic) van S. Goossens in Beers (N.B.).

Bij roodbont oud kiest de vakjury unaniem voor catalogusnummer 261: Soetten Botter Allmacht (v. Stadel Red) van G. J. Klein Teselink in Harfsen. Het publiek geeft de reservekampioen van de HHH-show in Zwolle ook hoge punten. Daarmee verzameld zij 63 punten en wordt het dier overtuigend kampioen bij roodbont oud. De koe heeft 70.000 kilo melk geproduceerd, is nooit ziek geweest en steeds vlot drachtig volgens de eigenaar. Met 49 punten eist de winnaar van de andere rubriek, Sjaan 55 (v. Beautiful) van Fleuren De Mortel in De Mortel, de reservetitel op.

Zwartbont:

Bij zwartbont jong is de jury veel eensgezinder. De vier juryled en kiezen zelfs unaniem Venetie 5 (v. Breadale Goldwin) van J. De Vries-Groen in Boyl als kampioen. Van het publiek krijgt dat dier geen 17 maar 12 punten. Voldoende voor de overwinning. Reservekampioen is Southland Goldwin Sharon 2 (v. Breadale Goldwin) van Southland Holsteins in Teteringen.

Gelach stijgt op van de tribune als de juryleden hun bordjes opsteken bij de middenklasse zwartbont. Harm Albring’s nummer 1 en nummer laatst, doet Tom Kelly presies andersom. De andere twee juryleden kiezen weer anders. Het brengt de totale score voor alle dieren dicht bij elkaar. Het publiek geeft wederom de doorslag. Zij verkiest Wiersma 635 (v. Walkway Chief Mark) van fam. V.d. Ploeg in Wargea tot kampioen. De reservetitel gaat naar Kroontje 275 (v. Roylane Jordan) van A.B. Vink in Ottoland.

Bij de koningsklasse steekt de vakjury de bordjes met de hoogste punten consequent in de lucht voor catalogusnummer 159. Ook van het publiek krijgt de koe van Teus van Dijk de maximale score. Dat maakt Wilhelmina 369 een overweldigende kampioen. Reserve kampioen is Bons-Holsteins Koba 152 (v. Robthom Integrity) van maatschap Bons-Plooij in Ottoland.

Een spannend deuntje klinkt als alle kampioenen zich opstellen in de ring. Ondertussen drukken de boeren op de tribune zich suf op de toetsen van hun mobiele telefoon. Daarmee kunnen ze hun voorkeur doorgeven, want het publiek kiest in deze finale uit de kampioenen de algemene kampioenen via het sturen van een sms.

Gerrit Jan Klein Teselink danst met zijn koe aan het halster een vreugdedans als zijn Soetten Botter Allmacht wordt verkozen tot algemeen kampioen roodbont.
Teus van Dijk balt zijn vuist en steekt die in de lucht als hij van het scherm afleest dat zijn Wilhelmina 369 wordt verkozen tot algemeen kampioen bij zwartbont.

Beide algemeen kampioenen krijgen medailles uit handen van de burgemeester van Utrecht.

Bekijk ook de foto's van de algemeen kampioenen, de eerste serie kampioenen en de tweede serie kampioenen

Of registreer je om te kunnen reageren.