Rundveehouderij

Achtergrond 308 x bekeken

Voermengwagen Gebruiksvriendelijkheid

Adviesen en tips over gebruiksvriendelijkheid voor voermengwagens.

Aan- en afkoppelen vaak lastig

Het aantal handelingen bij het aan- en afkoppelen varieert van 4 bij de ene voermengwagen tot 15 bij een andere. Tijdslurper is daarbij de steunpoot. Voor sommige mengers zijn tot 82 omwentelingen nodig. De een scoort met 28 duidelijk beter. Leuk detail is de steunpoot van een menger met twee snelheden.
De plexiglas vensters bij sommige mengers die zicht in de bak geven, zijn een voorbeeld voor andere.
Het zicht op de klep of de losband is bij alle mengers voldoende, maar kan beter bij sommige mengers. Of de losband draait is niet altijd te zien of te horen. Handig bij een blind eind van de voergang is dat sommige voerwagens standaard achter én voor kan lossen. Dat is bij de andere wagens optioneel.
Niet alle weeginrichtingen geven exact aan. Bij andere is exact laden moeilijker, omdat het gewicht met enige vertraging aangegeven wordt. Ook de afleesbaarheid van alle displays is voldoende, sommige zijn met de grootste cijfers het best afleesbaar. De plek van het display kan soms beter. Een enkele scherm is draaibaar gemonteerd op een ver uitzwenkbare arm.
Een enkel bordes van Storti is ideaal; ruim, rondom goed afgeschermd en de afstand tot de kuiprand is met 1,1 meter ideaal om mineralen in de kuip te strooien. Een andere wagen heeft een klein plateau dat van achter open is en nog een andere heeft alleen een trap. Bij de meeste voermengwagens kan de achterruit van de cabine dicht. Ook kan er soms beter nagedacht worden over bepaalde details, zoals aftakassteun bij een wagen die de aftakas precies op in plaats van boven het trekoog legt.

Sommige steunpoten zijn verstelbaar of hebben twee snelheden. Nog handiger zij de ydraulische steunpoten.Soms is de aftakassteun te kort. Langer of schuin is beter. De aftakas zit in de weg bij aankoppelen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.