Rundveehouderij

Achtergrond 357 x bekeken

Ander management, andere machine

Op Hort TS wordt een getrokken 12-rijige Massey Ferguson-zaaimachine ingezet. Deze heeft voordelen boven de Amazone van Göddölö.

De 12-rijige getrokken Massey Ferguson zaaimachine van mijn buurman heeft maar een laag trekvermogen nodig. De machine heeft goede zaaielementen met schijven, en de lange trekhaak geeft fexibiliteit op de kopakker. Die lange trekhaak is ook nodig voor het inklappen van de machine. De machine draagt haar eigen gewicht op een goede wielbasis. De zaaikouters lopen mooi flexibel onafhankelijk van elkaar.

Maar ook deze machine heeft nadelen. Hij heeft geen electronische afsluiters, wat veel overzaai geeft bij gerende percelen. Daarbij is de machine gigantisch breed (ruim 5 meter!) bij het transport over de weg. Ook de prijs is een obstakel. De machine kost ongeveer €50.000, deels door de nodige opties om hem ook als directzaaimachine te kunnen inzetten.

Hort, dat alleen kiest voor Pioneer-rassen, zaait wat dichter dan het andere bedrijf: rond de 70.000 korrels per hectare.

Bekijk ook de technische details van deze zaaimachine.

Foto's: Patrick Feliers / Szolt en Norbert Maté

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.