Rundveehouderij

Achtergrond 803 x bekeken

Weer witvuilers

Zo ongeveer alle koeien die in februari en maart kalfden, zijn aan de nageboorte blijven staan. Wat een vetlapperij is dat, en stinken!

Het is een hele tijd onduidelijk geweest wie waarvoor nu precies verantwoordelijk was op het bedrijf. Daarom zijn we een keer een gesprek aangegaan: de managers, de dierenarts en ik zaten daarvoor aan tafel. De uitkomst: de dierenarts zou de controle doen en indien nodig dieren behandelen in de afkalfstal.

Dierenarts lapt afspraken aan zijn laars

Maar 10 dagen na het gesprek vroeg de manager me waarom ik niets in die kalfstal deed. Het stonk er namelijk verschrikkelijk.
Ik wees hem op de gemaakte afspraken, de dierenarts zou immers zorgen voor gezonde baarmoeders. De vraag was echter of hij dat wel deed. Als het zo stinkt, is dat zeker niet het geval. Dus vanaf dat moment werden ook die koeien weer mijn verantwoordelijkheid.

Alle koeien na afkalven aan de oxytetra

Ik ben er maar toe overgegaan om alle dieren in die stal 2 dagen na kalven met oxytetra te behandelen. Dat had effect. Na een paar dagen was de stank weer de stal uit. En nu zie je in de groep pas gekalfde koeien in de ligboxenstal amper wat rood- of witvuil achter de koe liggen.
De plaatselijke inseminator staat er versteld van dat 2 dagen behandelen met oxytetra zoveel resultaat oplevert. Veel koeien zijn ook mooi tochtig na een weekje of 2 à 3, dus dat ziet er wel goed uit voor de resultaten in de nabije toekomst.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.