Rundveehouderij

Achtergrond 573 x bekeken

Extreme kou geeft problemen

Het was dit jaar extreem koud in Kazachstan. Zo koud dat de mestschuif niet meer werkte. De mest kwam erdoor hoger dan de boxen.

Deze winter is het zelfs naar Kazachstaanse begrippen heel koud geweest. De extreme kou begon in december en eindigde pas begin maart. In de stad Almati, waar mijn vrouw en de kinderen wonen in een appartement, is het in andere jaren zo rond de min 15. Dit jaar liep het van -17 tot -23. Op ons varkensbedrijf, 40 kilometer van de stad, was het zo tegen de min 30. Op het koeienbedrijf, dat nog eens 30 kilometer verder ligt, was het maandenlang dik min 30.

Bergen mest

De mestschuif begaf het deze winter. Door de bevroren mest was schuiven van de mest onmogelijk. Hij werkte weken niet meer. De mest bevroor meteen waar die neerviel. De mestgang werd dus hoger en hoger. Het werd bijna een maanlandschap. Pas eind februari kon langzaam de mest met een tractor afgeschraapt worden. De koeien lagen toen in hun bedden al ver onder het niveau van de mest in de mestgang.

De waterbakken zijn verwarmd met een spiraal. Watervoorziening is dus geen probleem bij min 30. Dat kennen we in Nederland wel anders. Daar is het bij min 10 vaak al moeilijk water bij de dieren te krijgen.

Koeien kleumen

De koeien kregen in die winterperiode weinig voer, dus hadden ze moeite om zich lekker warm te houden. Het was dus niet bepaald de mooiste tijd om er te werken. Het was bitterkoud, de controle ging moeilijk en alles om je heen bevroor waar je bijstond.

Een stuk of tien koeien hebben verworpen in die 3 koude maanden. Ze waren alle een maand of 5 dragend. De reden van verwerpen kon ik niet achterhalen.

Pootjebaden kon niet meer

Het had geen zin om een voetbad aan te leggen in die koude maanden. Het ding werd namelijk binnen een half uur een schaatsbaan. Maar nu begin maart is het weer boven nul, is alle mest weer weg en de stal schoon. En dus is het voetbad weer in gebruik.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.