Rundveehouderij

Achtergrond 1129 x bekeken 2 reacties

Levenslust en karakter

Bij het bekappen van een zeer temperamentvolle koe wist ik dat ze vreemd zou gaan doen als ze vrij kwam. De Kazakken zijn daar stomverbaasd over.

Een van de te bekappen koeien liep met de voorpoten gekruist. Maar het was een superkoe om te zien, met nog steeds een duidelijk hoge productie. Eenmaal in de box begon een van de ergste gevechten die ik ooit met een koe voerde. Ze deed alles behalve wat moest. Wat een karakter. Daarom leefde die koe ook nog, ze zat vol levenlust. Ze hield de poot geen seconde stil. Liggen, staan, vooruit, achteruit, alle kanten op, ze deed alles wat maar kon.

Ik werd er gek van. Zo’n temperament en dan buiten staan bij min 20. Het mes bevroor en de stukjes hoorn en de mest bleven direct aan het mes hangen.

Levensgevaarlijk temperament

Deze koe herinnerde me aan een koe thuis in Nederland. Een Bella, exact hetzelfde karakter. Maar juist door dat karakter werd ze wel oud en was ze nooit ziek. Ze had maar een nadeel: ze was levensgevaarlijk tijdens behandelingen.

Bij die koe in Kazachstan moest ik alle vier de poten doen. Ik had moeite mezelf te beheersen, want ik had die koe eigenlijk bewusteloos willen hebben.

Steentjes en stinkpoten

Er kwamen veel steentjes uit de gekruiste voorpoten. Ook heb ik nog een oude stinkpoot uit de beide achterpoten gehaald. Na een dik half uur was ik klaar met haar. Ik zei de Kazakse werknemers die me hielpen en de baas dat ze nu goed moesten opletten. Wat nu zou volgen, zouden ze namelijk niet vaak weer meemaken. ‘Jullie zeiden me dat die koe al enkele maanden gekruist loopt. Let dan eens op hoe ze straks gaat lopen. Ze zal kijken alsof ze het leven niet meer vertrouwt. Een koe met zo’n karakter en levenslust die moet dadelijk vreemd gaan doen’.

Koe stomverbaasd

De koe uit de box en wij met zijn allen kijken naar die supervechter. Eerst liep ze natuurlijk gekruist, want dat was ze al maanden gewend. Kop omlaag, naar de poten kijken, kop omhoog en naar ons kijken. Dan weer naar de poten kijken en lopen. En ze bleef lopen met heel grote ogen. Ze liep alsof ze dronken was, omdat ze langzaam de voorpoten meer en meer normaal neerzette.

Na 50 meter liep ze normaal en draaide zich om. Ze bleef naar haar poten en naar ons kijken, en je kon zien dat ze er geen barst van snapte. Heel apart om dat te zien. Daar zou je een film van moeten maken. Zo’n reactie als die koe gaf zie je zelden.

De werknemers om me heen stonden verbaasd te kijken, net zo verbaasd als de koe. Ze waren vooral verbaasd dat die koe op zo’n menselijke manier reageerde. Ze vroegen me ‘hoe wist jij van tevoren dat dit zou gebeuren?’
Ik zei ze dat ik van dieren en zeker van koeien houd en mezelf altijd vraag waaróm een dier op een bepaalde manier reageert. ‘Dat leer je alleen als je van jongs af aan met dieren om gaat. Dat is iets wat jullie Kazakken nooit kunnen leren. En daarom ben ik zo kwaad als ik jullie de koeien met een stuk hout zie bewerken. Want resultaat krijg je daar niet van, de koeien worden er alleen maar eigenwijzer door.’

Zo, genoeg emotie, maar zo is het wel.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de vries

  Beste Bert,

  Dit is nu een of de reden om boer te zijn, lees je stukken met zeer veel genoegen.
  je bent een bijzonder mens ;)
  Succes

 • no-profile-image

  Rieks Grootoonk

  Ik lees met veel intresse uw inzendingen zulke mannetjesputters als jouw zijn ze in Rusland noch veel meer nodig
  Ga noch een hele tijd door met schrijven


Of registreer je om te kunnen reageren.