Rundveehouderij

Achtergrond 512 x bekeken 1 reactie

Weer een bedrijf in problemen

Ik ben begonnen op een tweede kazaks bedrijf dat problemen met zijn koeien heeft. Aan de dieren kan het niet liggen, die kunnen met gemak een productie van 8.000 liter aan.

Ik ben op een tweede bedrijf in Kazachstan gestart als adviseur. Het bedrijf is eigendom van een Kazakse oliemiljonair die het vanuit een soort liefhebberij op wil bouwen. De managers hoorden van mijn verrichtingen op het eerste bedrijf waar ik nu al ruim 6 maanden bezig ben. Dit bedrijf is een heel mooi nieuw bedrijf. Het heeft een kleine 100 koeien. Ongeveer de helft zijn zwartbonten uit Nederland. Die hele beste dieren zijn nu een jaar op dit bedrijf. De andere koeien zijn Brown Swiss koeien uit Oostenrijk.

Ik werd door het bedrijf gebeld net voor ik naar Uzbekistan vertrok, dus een snel bezoek was niet mogelijk. De problemen werden waarschijnlijk almaar groter, want net na de feestdagen belde de eigenaar opnieuw. Dezelfde middag haalde hij me al op.

Stallen lijken op Nederlandse ligboxenstallen

Het bedrijf heeft twee mooie stallen, gemaakt als de Nederlandse ligboxenstallen uit de jaren zeventig. Maar er zaten enkele dingen in die me direct negatief opvielen. De boxen waren geplaatst op asfalt, en bar veel strooisel lag er niet in. Ook is er veel te weinig ventilatie. Maar ja, bij 30 graden vorst doe je ook niet veel als je de waterleidingen heel wil houden. Een positief punt: het voer geurde lekker en was mooi gemengd met een voermengwagen.

Mooie productiedieren

Van de koeien straalde af dat ze makkelijk 8.000 kilo per lactatie kunnen geven. Helaas waren vele kreupel. En vooral aan de voorpoten leek het wel. Enkele koeien stonden met gekruiste voorpoten zielig bij het voerhek. En veel koeien hadden dikke knieën. Verder viel op dat slechts weinig koeien in de boxen lagen voor de tijd van de dag. Enkele vaarzen lagen plat en konden niet opkomen. Ze stonden, nee beter gezegd: lagen op kalven. Dan denk je direct: wat is hier gaande? En dan komen de verhalen los.

Zo werden de koeien afgelopen zomer ziek. Ze kregen last van kreupelheid, dikke knieën en soms ook dikke hakken. Veel dieren hadden net gekalfd. Het zou dus, volgens de Kazakken, van baarmoederontsteking kunnen komen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wout Kranenburg

    Ha Bert,

    Wat ben je toch een druk baasje. Heb je nog wel tijd voor je varkens nu je constant op pad bent als koeien adviseur? Volgens mij moet je gewoon zelf weer koeien gaan houden want uit je verhalen te lezen ligt daar je liefde. Leuk in iedergeval om te lezen. Wens je veel sterkte en mocht je nog een koeien advizeur nodig hebben dan hoor ik t wel. Groeten Wout.

Of registreer je om te kunnen reageren.